Slovenija

Banka dala soglasje k izplačilu plač rudarjem

STA/M.J.
10. 3. 2014, 14.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Celovška banka BKS je dopoldne dala soglasje k izplačilu preostanka januarskih plač rudarjem Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH), ki od 6. ure zjutraj stavkajo v jami. Direktor RTH Bojan Jelen je za STA povedal, da je realno pričakovati izplačilo plač že danes. Plače so bile tako nakazane malo pred 14. uro. Kljub temu pa se stavka nadaljuje.

STA

Osnovna stavkovna zahteva rudarjev je prav izplačilo januarskih plač v celoti. Družba za ta namen potrebuje okoli 300.000 evrov, za izplačilo prvih odpravnin pa približno pol milijona evrov. V jami trenutno stavka okoli 70 rudarjev, ki bodo tudi čez noč ostali v jami.

Predsednik stavkovnega odbora Anton Lisec pa je za STA povedal, da samo izplačilo plač ne zadošča, ker zahtevajo tudi odpravnine za presežne delavce. Dodal je še, da uradno še ni obveščen o tem, da naj bi danes prejeli plače, tako da se stavka nadaljuje. Rudarje tudi skrbi, kaj se bo zgodilo z izplačilom februarskih plač, plačilni dan je 18. marec.

Radio Kum



Sredi popoldanske novinarske konference stavkovnega odbora je poklical Jelen in sindikat obvestil, da so plače že nakazane. Kljub temu pa se stavkovni odbor ni odločil za prekinitev ali zamrznitev stavke, kar pomeni, da bodo vztrajali na vseh svojih stavkovnih zahtevah.

Sredstva za izplačilo januarskih plač je RTH, v katerem odkop premoga ne poteka več, saj rudarji opravljajo le zapiralna dela za zaprtje rudnika, pridobil s prodajo premoženja, ki ni bilo pod hipoteko. Za izplačilo februarskih plač naj bi imeli zagotovljena sredstva iz letošnjega proračuna, marčne plače in odpravnine pa naj bi zagotovili s prodajo premoženja.

Družba je pred desetimi dnevi rudarjem sicer izplačala akontacije januarskih plač v višini skoraj 790 evrov bruto. V celoti so izplačali tudi stroške, povezane z delom, torej prevoz in prehrano. V ta namen je rudnik zagotovil okoli 370.000 evrov.

Rudarji RTH poleg januarskih plač zahtevajo zagotovitev sredstev za odpravnine 135 presežnim delavcem in premije za prezaposlitve oz. samozaposlitve presežnih delavcev. Zahtevajo tudi, da se preveri možnosti prezaposlitve zaposlenih v RTH v okviru podjetij v lasti države, da se lastnik dokončno opredeli o nadaljnjem delovanju rudnika ter da se preveri možnosti upokojevanja po rednih in izrednih pogojih zakona o upokojevanju.

Celovška banka BKS je račun RTH zablokirala zaradi skoraj treh milijonov evrov dolga. Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je zjutraj ocenil, da se je izplačilo plač zapletlo zaradi tehničnih težav, ki bi jih lahko čez dan rešili. Rudarje je obvestil, da je vlada podaljšala rok za zapiranje rudnika do leta 2018, prepričan je tudi, da je možnost prestrukturiranja rudnika, ki ima veliko premoženja, realna.

Lani bi moral rudnik v skladu z zasavskim zakonom sicer prejeti 14 milijonov evrov, s sprejetjem zakona za uravnoteženje javnih financ pa so prejeli le pet milijonov evrov. Od leta 2016 do leta 2018 naj bi rudnik za zapiralna dela in sanacijo degradiranih površin prejel 45,7 milijona evrov iz državnega proračuna.

Pred obratom rudnika v Hrastniku je danes ob 12. uri svojo podporo rudarjem na t.i. stavki knapovskih otrok izrazilo okoli 150 podpornikov iz Zasavja. Prišli so s transparenti, na katerih je med drugim pisalo "Odgovorne v jamo, pa luč ugasnt", "Hočemo pravico" ...

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo pa je na javnost naslovilo pismo v podporo stavkajočim rudarjem in njihovim družinam, podpira tudi njihove zahteve ter odločitev za stavko v jami. Predsednico vlade Alenko Bratušek in pristojne ministre so ob tem pozvali, da nemudoma začnejo reševati razmere v Zasavju in tudi drugje po Sloveniji.

"V reševanje težav naj vključijo civilno družbo, ker tako na državni kot na lokalni ravni več kot očitno politika in vodilni kadri državnih podjetij nimajo ne idej ne volje, da bi delali v korist ljudi," so še zapisali v omenjenem gibanju.

Facebook