Slovenija

Črnkovič o zadevi Patria: Danes bo marsikdo hodil z glavo po tleh

STA/M.J.
30. 1. 2014, 10.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Izločitev dokazov iz Finske v zadevi Patria je potrjena, saj obsojenih v Sloveniji ti dokazi ne obremenjujejo več, je oprostilno sodbo na Finskem za STA komentiral direktor Rotisa Ivan Črnkovič. Zdaj je po njegovih besedah jasno, da zadeva mora pasti. Bo pa danes pa marsikdo hodil "z glavo po tleh", zlasti pa sodnica, ki ga je obsodila.

Mediaspeed

Sodnica Barbara Klajnšek je po njegovih besedah z obsodilno sodbo naredila "največjo krivico v sodnih časih". "Upam, da jo je danes sram in še veliko bom povedal na njen račun, ko se bodo stvari tudi tukaj končale pošteno," je dejal Črnkovič.

Zdaj je po njegovih besedah jasno, da zadeva mora pasti. Izločitev dokazov iz Finske, ki je sodnica ni hotela upoštevati, je namreč danes potrjena, saj obsojenih v Sloveniji zaradi oprostitve ti dokazi ne obremenjujejo več, je dejal.

Finsko okrožno sodišče v kraju Hämeenlinna je predstavnike finske Patrie namreč danes oprostilo vseh obtožb podkupovanja v primeru prodaje oklepnikov Sloveniji. Kot je odločilo, tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb podkupovanja, državi pa je naložilo plačilo sodnih stroškov v višini 1,235 milijona evrov. Sodišče je sicer dodalo še, da ostaja resen sum, da je prišlo do podkupovanja.

Črnkovič je bi v Sloveniji zaradi domnevnih kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali prejemanjem daril za nezakonito posredovanje na prvi stopnji obsojen na 22 mesecev zaporne kazni. Krivdo je ves čas zavračal in se na sodbo tudi pritožil. Sodba tako še ni pravnomočna.