Črna kronika

Nekateri najbolj znani slovenski ubežniki

M. R.
30. 1. 2014, 08.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na seznamu iskanih oseb slovenske policije je trenutno 183 ljudi, 64 Slovencev pa najdemo tudi na seznamu Interpola. Med najbolj znanimi ubežniki pred roko pravice sta gostinec Robert Tomas Zavašnik in kozmopolitski poslovnež Walter Wolf.

policija.si

V zadnjem času se mediji ukvarjajo predvsem z vprašanjem, kje je nekdanji prvi mož Luke Koper Robert Časar, ki bi se zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Orleška gmajna že moral zglasiti v zaporu. Toda sodni kurirji ga ne najdejo, obravnav se ne udeležuje, ne najde ga niti policija zaradi zaslišanj v več predkazenskih postopkih. Če Časarju ne bo mogoče vročiti poziva na prestajanje kazni zapora, se lahko tudi on prav kmalu znajde na seznamu iskanih oseb policije.

Robert Tomas Zavašnik

Med najbolj znanimi slovenskimi ubežniki je Robert Tomas Zavašnik, obsojen na pet let zapora, ker kot organizator zabave ni dovolj dobro poskrbel za varnost obiskovalcev diskoteke Lipa. Poziv na prestajanje kazni je dobil poleti 2009, vendar na Dob ni nikoli prišel. Policija je pred kratkim sporočila, da bo vsako pridobljeno informacijo, ki bo pripomogla k izsleditvi in prijetju glavnega krivca za smrt treh mladoletnih deklet na predbožični večer leta 2005, denarno nagradila. Izvršitev kazenske sankcije bo namreč zastarala maja, kar pomeni, da se bo lahko svobodno vrnil v Slovenijo, trenutno pa naj bi bil na Hrvaškem.

Walter Wolf

Na seznamu iskanih oseb najdemo tudi portret poslovneža Walterja Wolfa, ki je v mednarodni aferi Patria na zatožno klop sedel na obeh straneh Karavank. Wolf se je sprva še udeleževal razprav pred ljubljanskim okrožnim sodiščem, nato pa je nenadoma poniknil. Sodbe v imenu ljudstva ni slišal niti v Sloveniji niti v Avstriji. Menda je zaradi hudih zdravstvenih težav v Kanadi.

Anton Urbas

Išče se tudi tajni policijski sodelavec Anton Urbas, ki je po prepričanju odvetnikov gradbene elite pomagal skuhati afero okoli Ivana Zidarja. Urbas je bil med sojenjem v zadevi Čista lopa večkrat zaslišan kot priča, njegove izpovedi pa so bile pogosto kontradiktorne. Ena njegovih prodornejših izjav je bila, da je policija nameravala v soju televizijskih kamer, podobno kot Zidarja, aretirati tudi ljubljanskega župana Zorana Jankoviča, in sicer dan pred odprtjem Stožic. Urbas bi se že februarja predlani moral zglasiti v zaporu, a se je za njim izgubila sled. Zaradi prikrivanja, ponarejanja listin in goljufije mora odslužili leto in pet mesecev zapora.

Anes Selman

V javnosti je močno odmeval tudi pobeg Anesa Selmana, ki je bil v zadevi Balkanski bojevnik obsojen na 15 let zapora, a je izkoristil nepazljivost tožilke, ki je v končni besedi zanj pozabila predlagati podaljšanje pripora, zato sodišču ni preostalo drugega, kot da ga izpusti na prostost. Med nekajurno svobodo naj bi jo popihal v rodno BiH.

Daniel Cool Star in Alex Loxley

Že več let sta na begu Daniel Cool Star in Alex Loxley, ki ju pravosodni organi iščejo zaradi goljufij. Prvemu je bilo nekoč ime Danijel Kociper, drugemu pa Alek Gradišnik. Kociper in Gradišnik naj bi v Sloveniji ter na Hrvaškem in v nekaterih drugih državah, tudi v ZDA, spletla posojilno hobotnico in naplahtala naivne in obupane ljudi. Samo na Hrvaškem naj bi ogoljufala 40 tisoč strank. Trenutno naj bi se skrivala oziroma bivala v ZDA.