Vreme

Sneg še ne bo ponehal, mogoča tudi poledica

STA / J. P.
30. 1. 2014, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Slovenijo je pobelil sneg. Zaenkrat je novozapadlega snega le nekaj centimetrov. Kot je za STA pojasnil dežurni prognostik na Agenciji za okolje Andrej Pečenko, je največ, okoli šest centimetrov novega snega na Katarini nad Ljubljano, v Ljubljani štiri centimetre, v Postojni in na Vojskem pet. Drugod je snega manj, le centimeter ali dva.

Zajem zaslonske slike

Intenzivneje je začelo snežiti šele v drugem delu noči oziroma proti jutru. A ker se bo sneženje nadaljevalo tudi čez dan, v znamenju snega pa bodo ponekod tudi petek in konec tedna, bo snežna odeja ponekod kar precej debela. Na severozahodu lahko namreč do ponedeljka zjutraj pade tudi okoli meter snega. Drugod, kjer bo vmes deževalo, pa bo snega manj, med desetimi in dvajsetimi centimetri, na vzhodu morda pod petimi centimetri.

Kot napoveduje Pečenko, se bo ponoči nekoliko ogrelo, saj bo zapihal bolj južni veter, zato bo sneg prešel v dež.

Kot napoveduje Pečenko, se bo ponoči nekoliko ogrelo, saj bo zapihal bolj južni veter, zato bo sneg prešel v dež. Tako je v petek zaenkrat pričakovati, da bo po nižinah deževalo, na severozahodu pa naj bi v glavnem še snežilo in naj bi bila meja sneženja na okrog 700 metrih nadmorske višine. V notranjosti naj bi večinoma deževalo v soboto do večera, ko se bo shladilo in bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja, dež pa naj bi znova prešel v sneg. V nedeljo se tako tudi v notranjosti države obeta nova snežna pošiljka, na Primorskem naj bi deževalo.

Trenutno obilneje sneži zlasti v zahodnem, osrednjem delu države.

Trenutno obilneje sneži zlasti v zahodnem, osrednjem delu države. Po radarski sliki sodeč, je največ padavin na ilirskobistriškem območju, je pojasnil Pečenko, ki pravi, da bi se padavine čez dan lahko še nekoliko okrepile, kar je odvisno tudi od tega, ali bodo ob Jadranu nastale kakšne nevihte in se pomaknile čez Slovenijo.

Vremensko dogajanje danes in v prihodnjih dneh bo tako zahtevalo precej previdnosti zlasti na cestah, predvsem zaradi snega, pa tudi zaradi poledice, ki se lahko pojavi v noči na petek in tudi v petek zjutraj, opozarja Pečenko.

Po podatkih prometno-informacijskega centra je zaradi sneženja promet povsod upočasnjen.

Po podatkih prometno-informacijskega centra je zaradi sneženja promet povsod upočasnjen. Obilno sneži zlasti med Senožečami in Brezovico, sneg pa se oprijemlje cestišč. O prometnih nesrečah poročajo s štajerske avtoceste, kjer je zaprt predor Jasovnik v smeri Ljubljane, in z gorenjske avtoceste, kjer je med predorom Šentvid in priključkom Podutik oviran promet v smeri Kosez ter na uvozu Ljubljana - Brod v smeri Karavank. Prav tako je zaradi nesreče polovična zapora na cesti Borovnica - Podpeč v Podpeči, zaprt je tudi vozni pas v smeri Trzina v Črnučah na cesti Ljubljana - Trzin.