Slovenija

Borba z rakom Lojzeta Peterleta

M.J.
16. 1. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Lojze Peterle je spet pred podobnim izzivom kot pred dvanajstimi leti. Priznani ameriški zdravnik japonskega rodu mu je konec decembra diagnosticiral raka. Slovenski politik odkrito priznava, da ga ugotovitev ni prestrašila, morda le malce začudila.

Facebook

Pred dvanajstimi leti ste preboleli raka na prostati, zdaj pa vas čaka nov boj s to zahrbtno boleznijo. Kako ste sprejeli diagnozo?

Rak je zelo na začetku in z drugimi metodami, kakor trdi dr. Omura, ga ne bi še niti zaznali. Moram reči, da me ta diagnoza ni vznemirila tako, kot me je prva, me je pa seveda začudila. Naredil bom vse, da se rešim tudi tega. Sicer se počutim dobro in imam veliko energije.

Vas je kaj strah?

Vsak, ki je premagal raka, se zaveda, da se ta bolezen rada ponovi. Zaveda se, da ima v sebi zmeraj rakave celice, zlasti če je znova izpostavljen dejavnikom, ki pospešujejo raka. Teh je v politiki ves čas na pretek, in če je vplivov dovolj, odpornosti pa premalo, se spet začne tvoriti tumor. Imam kar nekaj prijateljev, pri katerih se je bolezen ponovila, nekaterim celo večkrat, ampak so jo uspešno premagali. Tudi v evropskem parlamentu imam kolega, ki je preživel kar pet rakov in gre naprej. Ugotovitev me ni prestrašila, tudi prizadela me ni, mi je pa dala zelo misliti. Jemljem jo kot ponovno sporočilo, da nekaj še vedno delam narobe. Treba bo še bolj pogledati vase.

Kateri del telesa je tokrat napadel rak in kaj vse je še povedal Peterle o svoji bolezni, pa si preberite v današnji številki časopisa Svet24.