Slovenija

Bi si radi izračunali pokojnino?

S.A.
15. 1. 2014, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Novost med e-storitvami Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) je informativna osebna evidenca, s katero je zavarovancem omogočen vpogled v podatke o obdobjih zavarovanja in plačah, ki so v Zpizovi evidenci. Na spletnem portalu eZPIZ lahko med drugim preverite, ali so podatki pravilni.

STA

Od začetka leta lahko vsi, ki so ali so bili obvezno ali prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter še niso pridobili statusa upokojenca, prek spleta preverijo svoje podatke. Gre za informativno osebno evidenco, ki jo »najdemo« na spletnem portalu eZPIZ. Vse skupaj so predstavili na novinarski konferenci. Marijan Papež, generalni direktor Zpiza, je povedal, da je uvedba nove e-storitve pomemben korak k večji preglednosti pokojninskega sistema. »Preglednost, ki jo z vzpostavitvijo informativnih osebnih evidenc vnašamo v sistem, je pomembna tudi za zaupanje v pokojninski sitem. Vsak posameznik bo tako skozi svoje aktivno obdobje natančno obveščen o vključenosti v zavarovanje ter o višini vplačanih prispevkov,« pa je poudarila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Printscreen Zpiz.si

Informativna osebna evidenca sicer vključuje, kot je zapisano v sporočilu za javnost, podatke o osnovah, od katerih so bili plačani prispevki, o obračunanih prispevkih po posameznih letih, o plačilu prispevkov po posameznih letih in obdobju zavarovanja. Trenutno je omogočen elektronski vpogled v podatke o obdobju zavarovanja in osnovah od leta 1970 dalje, od vključno 2002 dalje pa je iz podatkov razviden tudi znesek plačanih prispevkov, kot so jih javili delodajalci na obrazcih M-4. Z informativno osebno evidenco želi Zpiz izboljšati kakovost matične evidence, saj bo imel na ta način vsak posameznik takojšen dostop do svojih podatkov, ob ugotovljeni netočnosti oziroma pomanjkljivosti v podatkih pa bo lahko takoj vložil vlogo za popravek. To je mogoče vložiti tako ustno na zapisnik oziroma pisno kot z e-vlogo na spletnem portalu informativne osebne evidence. Posameznik pa bo nato v zakonsko določenem roku, tj. 15 dni od oddaje vloge, obveščen ali o rešitvi ali o nadaljnjem postopku.

Kot je še na novinarski konferenci povedal Papež, so za zdaj zabeležili malo manj kot 1000 vpogledov v informativno osebno evidenco, oddanih pa je bilo že 7 vlog za popravek.

V tem trenutku je sicer popolnost podatkov nekaj več kot 91-odstotna, v prihodnjih dveh letih pa bo presegla 95 odstotkov. Kot napoveduje Papež, pa bo lahko že v letu 2015 vsak (ki bo dopolnil 58 let), dobil podatke o predvideni pokojnini pa tudi o datumu upokojitve. Prav tako bo Zpiz (v okviru svojih e-storitev) v naslednjih dveh letih zavarovancem omogočil, da si bo lahko vsak informativno izračunal pokojninsko osnovo.

Za zdaj je registriranih okoli 12 tisoč uporabnikov eZPIZ-a, v prihodnje pa prav zaradi uvedbe informativne osebne evidence pričakujejo občutno povečanje števila uporabnikov. Za vse, ki bi potrebovali kakršnokoli pomoč ali informacijo v zvezi z novo e-storitvijo, pa je na voljo tudi kontaktni center (01/474 56 92 oziroma 01/474 56 93).