Slovenija

Geoplin prodira na tuje trge

STA/M.J.
13. 1. 2014, 10.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Družba Geoplin, največji trgovec z zemeljskim plinom v Sloveniji, je lani širila prisotnost na tujih trgih. Predvsem je uspešno vzpostavila aktivnosti trženja zemeljskega plina na Hrvaškem, kjer Geoplin dosega že 10-odstotni tržni delež letne porabe zemeljskega plina, so danes sporočili iz družbe, kjer si letos želijo še krepiti položaj v tujini.

Geoplin.si

V Geoplinu so, kot so poudarili, uspešno zaključili leto 2013. Tako so po ocenah lani v primerjavi z letom 2012 za 15 odstotkov povečali dobiček in na tej postavki za 20 odstotkov tudi presegli načrte.

Na rezultat je vplivala predvsem širitev na tuje trge. Geoplin ima že vzpostavljeno infrastrukturo delovanja na trgih Italije, Madžarske in Avstrije, na Hrvaškem pa je dosegel 10-odstotni tržni delež letne porabe zemeljskega plina.

"Zadnji pomemben mejnik nastopa na Hrvaškem je podpis pogodbe o dobavi zemeljskega plina s podjetjem Vetropack, ki je eden izmed vodilnih proizvajalcev steklene embalaže v Evropi. Družba Vetropack je eden večjih porabnikov zemeljskega plina na Hrvaškem, kot tudi eden večjih Geoplinovih kupcev," so navedli.

Geoplinovi cilji za letos so še ambicioznejši, saj želi tako na domačem kot na tujih trgih povečati prodajo ter s tem prihodke za sedem odstotkov, pri čemer naj bi se prihodki iz prodaje zemeljskega plina v tujini glede na ocenjene za lani povečali za 130 odstotkov.

V družbi načrtujejo tudi nadaljnje povečanje prisotnosti na tujih trgih, saj ocenjujejo, da bo letos struktura količinske prodaje zemeljskega plina v tujini presegla 35 odstotkov v celotni strukturi prodaje.