Slovenija

Koalicijski partnerji: ob sumljivem delu ministrov Teš 6 največji kamen spotike?

STA/N.J.
13. 1. 2014, 09.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Prvaki koalicije bodo na kolegiju pri premierki predvidoma govorili o izhodiščih nove koalicijske pogodbe in poskušali izpiliti besedilo, ki ga bodo v torek predstavili poslancem koalicije. Šele nato naj bi sledila prava usklajevanja. Največji kamen spotike naj bi bila razčiščevanja o projektu Teš 6, zaradi česar bi to točko lahko tudi umaknili.

Arhiv Svet24

Da razčiščevanje projekta Teš 6 ne sodi v koalicijsko pogodbo, je že ocenil prvak DeSUS Karl Erjavec. Stranke koalicije si namreč niso enotne glede možne zaustavitve projekta, ki sicer postaja vedno dražja investicija. Težave je pričakovati tudi pri razpravi o ciljih privatizacije, saj so si stranke koalicije tudi pri tem vprašanju neenotne. Na precej različnih bregovih sta DL, ki je privatizaciji zelo naklonjena, in SD, ki je do nje zadržana.

Koalicija naj bi sprva načrtovala tudi organizacijske spremembe v vladi, a kot kaže, do večjih sprememb pri resorjih ne bo prišlo. Obetala naj bi se le sprememba pri uradu za mladino, ki bi ga vodil državni sekretar, neposredno odgovoren premierki. Neuradno se je sicer špekuliralo o nameri, da bi področje energetike z ministrstva za infrastrukturo prenesli pod ministrstvo za gospodarstvo, a naj bi želja po vodenju tega področja že ob oblikovanju koalicije povzročila veliko nesoglasij.

Medtem pa se koalicija ukvarja tudi z očitki, ki se jih otepajo nekateri ministri. Ministra za infrastrukturo Sama Omerzela iz vrst DL konec meseca čaka interpelacija, obrambni minister Roman Jakič iz vrst PS je v predkazenskem postopku. Nazadnje sta se na tnalu pod sumi koruptivnih dejanj znašla prvak SD Igor Lukšič in minister za izobraževanje iz vrst te stranke Jernej Pikalo. Ob tem pa aktualna vlada še vedno nima dveh novih ministrov, zdravstvenega in gospodarskega.