Svet

V Izraelu bodo pokopali bivšega premiera Šarona

STA/N.J.
13. 1. 2014, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Izraelskega premiera Ariela Šarona, ki je po osmih letih v komi umrl v soboto, bodo danes po uradni žalni slovesnosti v parlamentu pokopali na njegovem ranču na jugu države z vojaškimi častmi. Na njegovo željo ga bodo pokopali ob drugi soprogi Lili, ki je leta 2000 umrla za rakom.

Reuters

Pred tem bodo v parlamentu pripravili uradno žalno slovesnost, ki se bo začela ob 10.30 po srednjeevropskem času. Po napovedih se je bodo iz tujine udeležili ameriški podpredsednik Joe Biden, bivši britanski premier Tony Blair, ki je sedaj odposlanec bližnjevzhodne četverice, nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier ter ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Poslali bodo dodatne enote

Pogreba naj bi se po pričakovanju udeležilo več tisoč ljudi, zato bo policija na območje, ki je le nekaj kilometrov oddaljeno od severne meje z območjem Gaze, poslala dodatne enote. Več tisoč Izraelcev se je od Šarona poslovilo v soboto, ko je bila njegova krsta, ovita v izraelsko zastavo, pred poslopjem parlamenta v Jeruzalemu.

Eden najbolj kontroverznih izraelskih politikov

85-letni Šaron je po osmih letih v komi umrl v soboto v bolnišnici v Tel Avivu, obkrožen s svojci. V komi je bil, odkar ga je 4. januarja 2006 sredi volilne kampanje zadela možganska kap. Njegovo zdravstveno stanje se je po nedavni operaciji drastično poslabšalo. Nekdanji general je veljal za enega najbolj kontroverznih izraelskih politikov. Predsednik izraelske vlade je bil med letoma 2001 in 2006. V Izraelu ga slavijo kot narodnega junaka, v tujini kot pragmatičnega politika, Palestinci in arabski svet pa ga prezirajo kot vojnega zločinca.