Promet

Bodite nedosegljivi med vožnjo!

STA/N.J.
13. 1. 2014, 09.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Javna agencija za varnost prometa bo od danes naprej izvajala dvotedensko preventivno akcijo, s katero bodo osveščali voznike o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, policija pa bo izvajala poostren nadzor. Do konca lanskega leta so namreč zabeležili skoraj 19.500 kršitev s področja uporabe mobilnega telefona med vožnjo.

Kot so zapisali pri agenciji, je ključno sporočilo akcije, naj vozniki med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo. Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola, navajajo na agenciji.

Uporaba mobilnih telefonov v času vožnje se je lani v primerjavi z letom prej povečala za sedem odstotkov, od leta 2007 pa za kar 255 odstotkov. Raziskave tudi kažejo, da se več kot polovica klicev opravi med vožnjo.


Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo vpliva na slabši reakcijski čas voznika, počasnejše zaznavanje prometne signalizacije in reagiranje nanjo, daljši je zavorni čas. Poveča se tudi tveganje pri odločitvah, kot je zmanjšana varnostna razdalja, manjše prilagoditve razmeram na cesti in drugo.

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo sicer dovoljuje, a le v primeru, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje ali brezžična slušalka za uho, tako da vozniku pri tem ni treba fizično upravljati telefonskega aparata, so še zapisali na Javni agenciji za varnost prometa.