Slovenija

Za smrt dveh delavcev 2 leti pogojne kazni?

STA/N.J.
13. 1. 2014, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na celjskem okrožnem sodišču bodo danes izrekli kazen obdolženemu Fridrichu Grechhamerju, ki je bil v času nesreče pred 13 leti odgovorni vodja del na delovišču na Golteh. V nesreči sta takrat umrla dva delavca. Tožilec Ivan Žaberl za obdolženega predlaga pogojno dve leti zapora s preizkusno dobo štirih let.

Dolenjski list

Drugoobtoženi v zadevi Bernard Fricelj pa ni več v postopku, ker je tožilec ugotovil, da ni dokazov o tem, da bi bil odgovoren za smrt 33-letnega Bojana Mazeja iz Lepe Njive in tri leta mlajšega Pavla Herlaha iz Globoke pri Žekovcu. Že na predobravnavnem naroku sta Grechhamer in Fricelj zatrdila, da nista odgovora za nesrečo, ki se je zgodila pri menjavi desne nosilne vrvi na nihalni kabinski žičnici Golte.

Družba RTC Golte je leta 2002 s podjetjem Teufelberger sklenila pogodbo, da dotrajane nosilne vrvi na kabinski žičnici zamenjajo avstrijski strokovnjaki, ki so imeli dolgoletne izkušnje. V svojem zagovoru je Grechhamer, ki je danes upokojenec, povedal, da so po več kot 30 letih dela prvič takrat doživeli nesrečo in da takšna dela niso nevarna, če se opravljajo skladno z navodili.

Kaj se je zgodilo?

Iz obtožnice je razvidno, da sta se omenjena delavca, ki sta opravljala pomožna dela, spustila v jašek, stopila na nezavarovano desno protiutež in začela z demontažo varovalne potisne plošče nosilne vrvi. Ker za to delo nista bila usposobljena in sta bila brez nadzora, sta naredila napako. Odmontirala sta namreč glavno potisno ploščo, zato je nosilna vrv zdrsnila z nje, protiutež pa je skupaj z njima zgrmela sedem metrov globoko. Delavca sta umrla na kraju nesreče. V času nesreče Grechhamer in Fricelj nista bila na delovišču.