Svet

Ljudje bežijo iz Severne Koreje, Dennis Rodman se je ob vrnitvi zlomil

N.J.
13. 1. 2014, 10.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Več kot 1500 prebežnikov iz Severne Koreje je leta 2013 pobegnilo v Južno Korejo, kljub izjemno ostremu nadzoru meja in drakonskimi kaznimi za vse, ki jih ujamejo pri poskusu prebega, je danes sporočilo južnokorejsko ministrstvo za združitev. Ob prihodu domov se je zlomil tudi košarkarska legenda Dennis Rodman.

Reuters

Večinoma bežijo ženske

Kot je sporočilo ministrstvo, so lani po uradnih podatkih v Južni Koreji sprejeli 1516 prebežnikov iz Severne Koreje. To je nekaj več kot leta 2012, ko so sprejeli 1502 begunca. Večinoma gre sicer za ženske, ki predstavljajo več kot tričetrtinski delež, je poročala južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.

Prebivalci Severne Koreje v Južno prihajajo predvsem iz sosednje Kitajske, s katero ima Severna Koreja na meji nekoliko blažji režim kot na meji z Južno Korejo. Zaradi vse več prebegov pa naj bi tudi mejo s Kitajsko poslej bolj ostro nadzirali. Severnokorejci državo zapuščajo večinoma zaradi kroničnega pomanjkanja hrane v Severni Koreji, pa tudi zaradi politične represije, še navajajo v Seulu.

Reuters

Rodman se je zlomil

Dennis Rodman, ki se je vrnil iz Severne Koreje, se je opravičil za svoj 'izlet' v to deželo, kjer je zapel pesem za rojstni dan Kim Džong Unu. Očitajo mu, da se požvižga na človekove pravice, a je vseeno dejal, da bi se prihodnji mesec vrnil na še eno tekmo. »Ljubim svojo deželo, Ameriko, rad jo imam in nikoli je nebi zamenjal za katero drugo državo,« je dejal. »Žal mi je … Nisem predsednik, nisem ambasador. Sem samo Dennis Rodman. Samo posameznik, ki je hostel pokazati svetu, da se lahko vsi razumemo in smo veseli vsaj en dan.« Nato se je njegov glas zlomil in pokril si je obraz.

Pretental soigralce?

Eden izmed članov ekipe, ki je potovala z Rodmanom, je povedal, da so ga preslepili. Dan za tem, ko so prispeli v Severno Korejo, je želel Eric 'Sleepy' Floyd zapustiti Severno Korejo, saj naj bi se počutil izjemno nelagodno, ker ni poznal celotnega itinerarja. Mislil naj bi, da se bo ukvarjal s tamkajšnjimi otroki, ne pa da bo zabaval Kim Džong Una za njegov rojstni dan. Kim, ki se je izobraževal v Švici, naj bi bil velik oboževalec košarke, še posebej pa naj bi mu bili pri srcu Chicago Bullsi, s katerimi je Rodman osvojil kar tri naslove NBA lige skupaj z Michaelom Jordanov v 90. letih.

Reuters