Slovenija

V PS bitka za prevlado med Bratuškovo in Jankovićem?

STA / J. P.
18. 12. 2013, 17.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Premierka in vodja PS Alenka Bratušek se je danes srečala z nekaterimi poslanci stranke, med drugim z Jožefom Kavtičnikom. Ta naj povzročil nekaj nejevolje zaradi torkovih izjav, ki nakazujejo njegovo podporo prvemu predsedniku PS Zoranu Jankoviću. A v kabinetu premierke pravijo, da je šlo za običajen pogovor, kar trdi tudi Kavtičnik.

Arhiv Svet24

Zadnje dni so namreč vedno glasnejše špekulacije, da se del PS zavzema za čim prejšnji volilni kongres stranke - še pred evropskimi volitvami prihodnje leto. Prav tako naj bi se oživljale ambicije nekaterih, da bi stranko znova prevzel njen prvi predsednik, ljubljanski župan Janković.

Nekateri poslanci PS naj bi si sicer želeli kongres že prihodnje leto zlasti zato, da se prekine negotovost in se zadeve razčistijo. Za predsednika stranke namreč kandidirata Janković in Bratuškova. Odločanje na kongresu je bilo predvideno za oktobra letos, a se ga je izvršni odbor PS odločil prestaviti na čas pred državnozborskimi volitvami.

Kavtičnik je tako v torek novinarjem dejal, da brez Jankovića največje vladne stranke sploh ne bi bilo in da si zato ne zna predstavljati, da bi Janković zapustil stranko, ta bi šla pa naprej brez njega.

Nato so se pojavile neuradne informacije, da so bili nekateri poslanci, med njima poleg Kavtičnika tudi Stanko Stepišnik, povabljeni na zagovor k premierki. V kabinetu premierke so za STA potrdili, da se je premierka srečala s Kavtičnikom, a da je bilo govora o novi koalicijski pogodbi. Tudi Kavtičnik je za STA zanikal, da bi bil klican na zagovor zaradi svojih izjav. Po njegovih besedah je šlo za pogovor, saj da se s premierko pogovarja o različnih stvareh vedno, ko imata čas.

Kavtičnik je zanikal tudi ugibanja, da naj bi razmišljal celo o odhodu iz poslanskih vrst PS: "Niti slučajno," je poudaril.

Je pa že v torek novinarjem potrdil, da se je v zadnjih dneh dobil z Jankovićem. Po njegovih besedah gre sicer zgolj za druženje, na katerem pa večkrat "pride do različnih razprav".

V zvezi s tem se je danes oglasil tudi Janković in pojasnil, da so njegova vrata vsem odprta. "Na kavo prihajata tudi vodja poslancev PS Jani Möderndorfer in poslanka PS Maša Kociper, jaz se lahko z vsemi odprto pogovarjam. A to, kar se v družini pogovarjamo, je pač družinska zadeva," je povedal.

Nekateri poslanci PS naj bi si sicer želeli kongres že prihodnje leto zlasti zato, da se prekine negotovost in se zadeve razčistijo. Za predsednika stranke namreč kandidirata Janković in Bratuškova. Odločanje na kongresu je bilo predvideno za oktobra letos, a se ga je izvršni odbor PS odločil prestaviti na čas pred državnozborskimi volitvami.

O tej možnosti naj bi razpravljal izvršni odbor PS, najverjetneje kmalu po novem letu. Takrat bo - glede na načrte koalicijskih partnerjev za sprejem novega dogovora o sodelovanju januarja - očitno znana tudi Jankovićeva odločitev o svoji prihodnosti v PS. Dejal je namreč, da bo njegova odločitev odvisna od zavez v novi koalicijski pogodbi, ki bo morala upoštevati program PS, imenovan Slovenija 2020.