Slovenija

Slovenija bo še naprej ohranjala stabilnost na zahodnem Balkanu

STA / J. P.
18. 12. 2013, 16.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Slovenski kontingent v silah Kfor bo tudi prihodnje v enakem obsegu kot sedaj, ko šteje nekaj čez 300 pripadnikov, je ob obisku slovenskih vojakov v tej državi dejal obrambni minister Roman Jakič. Stabilnost na zahodnem Balkanu je za Slovenijo namreč strateškega pomena, je poudaril.

Reuters

Poveljnik prve brigade Miha Škerbinc pa je v nagovoru v bazi poudaril, da so slovenski vojaki te pohvale, ki sta jih on in minister danes slišala, sami prislužili z dobrim delom.

Oba z ministrom sta v govorih namreč povedala, da so slovenski vojaki na Kosovu zelo cenjeni zaradi svoje profesionalnosti, Škrebinc jih je tudi pozval, naj tak status vzdržujejo.

Kakor je Jakič kasneje pojasnil v izjavi novinarjem, je interes Slovenije, da v silah Kfor ostane, vse dokler se v skladu z načrti ne bo zmanjševalo število pripadnikov in bodo vse kosovske institucije same lahko zagotavljale varnost svojih državljanov.

V bazi Villaggio Italia, kjer je nastanjena glavnina slovenskega kontingenta, se je sestal s poveljnikom Večnacionalne bojne skupine zahod Antoniom Sgobbom. Strinjala sta se, da je vzdrževanje stabilnosti regije zelo pomembno. Jakiča obenem veseli, da se pripadnike sil Kfor prepoznava kot garancijo za zaščito človekovih pravic na Kosovu.

Priština in Beograd sta po podpisu sporazuma o stabilizaciji odnosov med državama vse bliže, je ocenil slovenski obrambni minister in pohvalil pogum obeh strani. Prav z vsakim pogajanjem se je po njegovem bližje temu, da bo Kosovo samo zagotavljalo varnost.

Do takrat pa bo treba ugotoviti, ali je SV sposobna opraviti kakšno nalogo več na severu Kosova, kjer živi največ Srbov. Spomnil je, da je slovenski kontingent kar šesti najštevilčnejši na Kosovu.

V bazi Villaggio Italia, kjer je nastanjena glavnina slovenskega kontingenta, se je sestal s poveljnikom Večnacionalne bojne skupine zahod Antoniom Sgobbom. Strinjala sta se, da je vzdrževanje stabilnosti regije zelo pomembno. Jakiča obenem veseli, da se pripadnike sil Kfor prepoznava kot garancijo za zaščito človekovih pravic na Kosovu.

Mediji danes sicer pišejo o hudih socialnih stiskah nekaterih pripadnikov SV. Jakič se namerava o tem pozanimati in če nekateri res potrebujejo pomoč, jim bodo poskušali pomagati na individualni ravni, je dejal v izjavi novinarjem.

Letos je vojaške vrste zapustilo okoli 200 pripadnikov, a Jakič to, kot pravi, težko prepreči, k odhodom pa da so botrovali različni vzroki. Pripadnikom lahko le podaljšujejo pogodbe, je pojasnil, vendar je dejstvo, da so vojaki najslabše plačani med javnimi uslužbenci.

Tukaj je spomnil, da so se pripadniki SV odpovedali dodatkom ravno zato, da v vojski ne bi bilo odpuščanj. Na to tovarištvo med vojaki pa je minister ponosen.

Sredstva za vojsko za prihodnji dve leti so zapisana v sprejetih proračunih za prihodnji dve leti, rebalansov na tej točki pa ne pričakuje.

Oba slavnostna gosta v bazi, Jakič in Škerbinc, sta članom kontingenta tudi zaželela prijetne praznike. Kontingent je zdaj nekje na polovici rotacije, in prva dva voda sta že odšla domov na 20-dnevni dopust. Naslednja skupina odhaja tik pred novim letom, ostali pa januarja.

Nekaj prazničnega vzdušja si sicer pričarajo z božično okrasitvijo, na dan prihoda Miklavža so skuhali slovenske jedi, na božični večer bo tudi polnočnica. Na praznične dni pa svoje naloge opravljajo običajno in pravila ostajajo ista. Tako bodo tudi na silvestrski večer luči ugasnile ob 23. uri.