Slovenija

DZ zaostril obdavčitev neprijavljenega premoženja

STA
18. 12. 2013, 15.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Državni zbor je danes sprejel novelo zakona o davčnem postopku, s katero se bo neprijavljeno premoženje fizičnih oseb obdavčilo bistveno bolj kot zdaj. Posamezniki, ki razpolagajo s precej višjimi sredstvi za zasebno potrošnjo, kot pa so prijavili dohodkov, bodo po novem obdavčeni s 70 odstotki.

Thinkstock

Če davčni zavezanec, fizična oseba razpolaga s sredstvi za zasebno potrošnjo, ki precej presegajo njegove napovedane dohodke, se bo lahko postopek odmere davka uvedel za eno ali več koledarskih let v obdobju zadnjih desetih let. Doslej je bilo to obdobje določeno pri petih letih.

Od razlike med tako ugotovljenim in prijavljenim premoženjem se bo po novem odmerilo davek v višini 70 odstotkov, kar je precej več kot zdaj, saj se je tako ugotovljena osnova doslej obdavčila po povprečni stopnji dohodnine.

Davčna uprava RS (Durs) v zadnjem obdobju opaža povišano število takšnih primerov. Državni sekretar na finančnem ministrstvu Mitja Mavko je dopoldne kot temeljni cilj novele zakona, ki jo je vlada pripravila v okviru ukrepanja zoper sivo ekonomijo, izpostavil večjo učinkovitost davčnega organa.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je septembra ob sprejemu novele zakona na vladi zagotovila, da misli vlada zelo resno z ukrepanjem zoper sivo ekonomijo. "Če nekdo ne zna povedati, od kje je dobil, hkrati pa zna to zelo dobro porabiti, bo država vzela, kar je njenega," je poudarila.

Spremembe zakona pa se nanašajo tudi na davčni inšpekcijski nadzor, in sicer davčnemu organu o davčnem inšpekcijskem nadzoru ne bo treba več opraviti sklepnega pogovora z zavezancem za davek. Poleg tega se razširja krog oseb, ki jamčijo za plačilo davčnega dolga, davčni dolžniki namreč zdaj na različne načine prenašajo premoženje na druge osebe in s tem onemogočajo izterjavo obveznosti. Predlaga se tudi nov institut - zadržanje zastaranja.