Slovenija

Mlada Slovenca služita milijone, pri nas o tem nihče ne ve nič!

(rt)
18. 12. 2013, 16.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

24-letni Nejc Kodrič in le nekaj let starejši Damijan Merlak sta mladeniča, ki bosta prihodnje leto najverjetneje pristala na lestvici najbogatejših Slovencev revije Manager. V zadnjem mesecu sta namreč zaslužila kar okoli 5,5 milijona evrov.

Mesečni promet borze je znašal okoli 800 milijonov ameriških dolarjev.

Nejc in Damijan sta ustanovitelja ene izmed največjih svetovnih borz, imenovane Bitstamp, za trgovanje z virtualno valuto Bitcoin. To je prva decentralizirana valuta, ki omogoča plačevanje brez posrednikov oziroma bank, hkrati pa so transakcije izjemno hitre, provizije pa zanemarljive.

Podjetje Bitstamp sta ustanovila leta 2011 v Sloveniji, zdaj pa je registrirano v Veliki Britaniji, kamor sta ga lastnika Nejc in Damijan preselila pred kratkim. Kot lahko razberemo na Ajpesu, sta za leto 2012 prikazala le dobrih 11 tisoč evrov dobička, zdaj pa sta podjetje preselila na naslov v Veliki Britaniji, kjer je registriranih še 3658 drugih podjetij. Iz tega lahko sklepamo, da je do teh potez prišlo izključno zaradi boljših pogojev poslovanja, saj se sicer poslovni prostori podjetja nahajajo v podjetniškem središču v Kranju.

Bitstamp ima 15 zaposlenih, ta številka pa se je, tako kot tudi prihodki podjetja, zaradi navala novih uporabnikov povečevala iz meseca v mesec. Prihodke podjetja lahko sicer dokaj natančno izračunamo, saj je znan promet borze in provizij, ki so vključene pri trgovanju - pol procenta za nakup in pol procenta za prodajo. Ta, skupaj en procent, ki predstavlja prihodke za zadnjih 30 dni, znaša okoli 5,5 milijona evrov, obračunan pa je iz mesečnega prometa borze Bitstamp, ki je znašal okoli 800 milijonov ameriških dolarjev. Rast tečaja valute Bitcoin je bila v letošnjem letu 'eksplozivna', temu pa je sledili dobiček podjetja Bitstamp, katerega za drugo polovico letošnjega leta ocenjujemo na 9 milijonov evrov. Glede na vse večjo popularnost valute Bitcoin, lahko pričakujemo, da bodo prihodki in s tem tudi dobiček še naprej nadaljevali svojo rast. Za predstavo, kako uspešno je podjetje Bitstamp, lahko rečemo, da bo v naslednjem letu predvidoma doseglo dobiček, primerljiv s podjetji, kot sta Petrol (53,9 milijona evrov) in Telekom Slovenije (43,7 milijona evrov).

Damijan in Nejc pa že uživata sadove dobičkov svojega podjetja. Pred kratkim sta si naročila vsak svoj luksuzni električni avtomobil znamke Tesla, katerega vrednost presega 100 tisoč evrov. Na poslovnih potovanjih v Združenih državah Amerike si privoščita tudi kakšen izlet z zasebnim letalom, ki jih popelje v Las Vegas in na druge prestižne destinacije.

Damijan in Nejc sta vsekakor dokaz, da lahko tudi v času gospodarske krize uspeš. Treba je imeti le dobro idejo in voljo do trdega dela.