Slovenija

Država že rešuje Abanko

STA / J. P.
18. 12. 2013, 16.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Država je po odobritvi Evropske komisije že izvedla ukrepe za državno pomoč Abanki Vipa. Banko je tako dokapitalizirala v višini 348 milijonov evrov, ob tem pa je odpisala za 120 milijonov evrov podrejenega dolga. Na prenos slabih terjatev v predvideni prenosni vrednosti 543 milijonov evrov pa bo treba počakati do priprave načrta prestrukturiranja.

Radio Aktual

Banka Slovenije je tako danes v skladu s predvidenimi ukrepi za krepitev stabilnosti bank odločila, da se izniči osnovni kapital banke v višini 7,2 milijona evrov, razdeljen na 7.200.000 navadnih, imenskih in prosto prenosljivih delnic.

Prav tako z današnjim dnem v celoti prenehajo veljati obveznosti banke z naslova nekumulativnega podrejenega posojila v višini 120 milijonov evrov.

Banka Slovenije je nato za doseganje dolgoročne kapitalske ustreznosti banke izrekla izredni ukrep povečanja kapitala banke z vplačilom novih delnic z denarnim vložkom države v višini 348 milijonov evrov.

Kot rečeno, se v skladu s pričakovanji Evropske komisije pripravlja tudi program prestrukturiranja banke. Ta bo vključeval tudi prenos slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank ter dodatno dokapitalizacijo s strani države v predvideni višini 243 milijonov evrov.

Po današnjem vpisu in vplačilu novih delnic ter po vpisu povečanja v sodni register bo osnovni kapital banke znašal 150 milijonov evrov.

Iz Abanke so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili, da predstavlja dokapitalizacija pomemben korak v zagotavljanju pričakovanj Banke Slovenije, dokapitalizacijo banke pa je določena v višini, ki bo ohranila zaupanje v stabilnost banke, tako glede na pričakovanja komitentov kot finančnih trgov.

V Abanki zagotavljajo, da bodo kot sistemsko pomembna banka s stabilnim dobičkom iz poslovanja še naprej posebno pozornost namenjali zagotavljanju varnosti in stabilnosti poslovanja in svoje poslovanje prilagajali spremenjenim okoliščinam na trgu. Banka bo tudi nadaljevala z izvedbo drugih ukrepov, ki pozitivno vplivajo na količnike kapitalske ustreznosti.

Kot rečeno, se v skladu s pričakovanji Evropske komisije pripravlja tudi program prestrukturiranja banke. Ta bo vključeval tudi prenos slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank ter dodatno dokapitalizacijo s strani države v predvideni višini 243 milijonov evrov.