Slovenija

Brez dela največ invalidov in žensk

G.T.
10. 12. 2013, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na koroških uradih za delo, kjer je bila oktobra brezposelnost 13,3-odstotna, decembra sicer pričakujejo večji priliv v evidenco brezposelnih, a tamkajšnji delodajalci še vedno povprašujejo po kovinarskih poklicih, voznikih, delavcih za preprosta dela v predelovalni dejavnosti, pa tudi v gradbeništvu in gostinstvu.

Mediaspeed

V koroških uradih za delo je bilo novembra v evidence brezposelnih prijavljenih 4051 oseb, kar je nekoliko več kot decembra lani. Tamkajšnja struktura brezposelnih v primerjavi z ostalo Slovenijo kaže nadpovprečno velik delež invalidov in žensk, saj je bil delež invalidov novembra 23,6-odstoten (v Sloveniji 14,7), delež žensk pa 56,9-odstoten (49,2).

Novembra letos se je na štirih koroških uradih za delo število brezposelnih v primerjavi z decembrom lani zvišalo samo na uradu za delo Slovenj Gradec, in sicer za 11 odstotkov, v uradih v Radljah ob Dravi, Dravogradu ter na Ravnah na Koroškem pa se je število brezposelnih v primerjanem obdobju znižalo.

V Slovenj Gradcu, kjer je bilo novembra letos prijavljenih 1243 brezposelnih, decembra lani pa 1120, se v prihodnjem letu obetajo še dodatna odpuščanja, saj je zaradi zmanjšanja naročil zmanjšanje števila zaposlenih napovedalo podjetje Johnson Controls NTU, ki je del mednarodnega avtomobilskega koncerna. Prav zato naj bi se v zvezi s tem ta teden sestala vodstvo podjetja in sindikat, vendar uradno število delavcev, ki naj bi v okoli 700-članskem kolektivu izgubili delo, še ni znano. Neuradno se omenja okoli 80 delavcev, pri čemer naj bi velik del predstavljali delavci za določen čas in agencijski delavci.

Na koroških uradih za delo pa ta mesec, kot že pretekla leta, pričakujejo večji priliv v evidenco brezposelnih, je povedala vodja koroških uradov za delo Jasmina Uršič. »Pričakujemo priliv tistih, ki so zaposleni za določen čas do konca leta, priliv sezonskih delavcev, pa tudi delavcev, ki delajo v Avstriji in so nekateri v tem času samo za kratek čas prijavljeni v evidence brezposelnih je pojasnila Uršičeva in nadaljevala, da delodajalci na Koroškem še vedno povprašujejo po kovinarskih poklicih, voznikih, delavcih za preprosta dela v predelovalni dejavnosti, pa tudi v gradbeništvu in gostinstvu.

V strukturi brezposelnih na Koroškem – po podatkih o stopnji registrirane brezposelnosti za letošnji oktober – je bilo novembra 28 odstotkov oseb starejših od 50 let, medtem ko je bil v celotni Sloveniji ta delež nekoliko višji in je znašal 30,9 odstotka. Nekoliko višji od povprečja Slovenije je bil novembra na Koroškem delež brezposelnih, ki so stari do 29 let, saj je tam njihov delež 28,7-odstoten, v Sloveniji pa 26,4-odstoten. Oktobra je bila brezposelnost na Koroškem 13,3-odstotna, v Sloveniji pa 12,6-odstotna. Med koroškimi uradi za delo je bila stopnja registrirane brezposelnosti oktobra najvišja na uradu za delo Radlje ob Dravi, in sicer 15-odstotna, sledijo Dravograd (13,8), Slovenj Gradec (13,1) in Ravne na Koroškem (12,2). In prav del občin, ki jih pokriva urad za delo Radlje ob Dravi, je zaradi visoke brezposelnosti vključen v problemsko območje Podravja, ki mu je namenjena posebna državna pomoč. To so občine Radlje ob Dravi, Podvelka in Ribnica na Pohorju.