Slovenija

Gospodarski resor začasno prevzema Čufer, zdravstvenega Erjavec

STA / S.R.
5. 12. 2013, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Premierka Alenka Bratušek je danes ministrom povedala, da bo funkcijo gospodarskega ministra začasno prevzel finančni minister Uroš Čufer, funkcijo ministra za zdravje pa bo začasno opravljal zunanji minister Karl Erjavec, je po seji vlade potrdil direktor vladnega urada za komuniciranje Boštjan Lajovic. O odločitvi mora premierka obvestiti še DZ.

DZ se je z odstopoma ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika ter ministra za zdravje Tomaža Gantarja seznanil na izredni seji 29. novembra. Premierka ima deset dni, torej do ponedeljka čas, da DZ obvesti o svoji odločitvi, da bo vodenje teh resorjev začasno zaupala Čuferju in Erjavcu.

Takšno vodenje sicer lahko traja največ tri mesece, a nova ministra naj bi bila imenovana že prej, najverjetneje januarja. V koalicijski DeSUS, ki jo vodi Erjavec, iz nje pa prihaja tudi Gantar, so namreč pojasnili, da predlogov za ministre ne bodo podprli, dokler ne bo dogovora o rekonstrukciji vlade in novi koalicijski pogodbi. Za slednjo pa je Bratuškova nedavno že zagotovila, da jo nameravajo urediti in dopolniti do začetka januarja.

Medtem ko je Gantar napovedal, da se po prenehanju ministrske funkcije vrača v medicino, gre Stepišnik nazaj v poslanske klopi. Tako iz DZ odhaja nadomestni poslanec Pozitivne Slovenije Peter Oder, ki je Stepišnika nadomestil konec marca, s sklepom o prenehanju njegovega mandata pa se mora seznaniti še DZ.