Svet

Največji plavajoči objekt na svetu

STA / S.R.
5. 12. 2013, 14.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Južnokorejska družba Samsung Heavy Industries je konec novembra splovil največji plavajoči objekt na svetu. 488 metrov dolg, 74 metrov širok in 110 metrov visok Prelude bo deloval kot ploščad za proizvodnjo in skladiščenje utekočinjenega zemeljskega plina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prelude so v južnokorejskem podjetju, ki je del konglomerata Samsung Group, izdelali po naročilu nizozemskega energetskega velikana Shell, dostavili pa naj bi ga do septembra 2016.

Po besedah tiskovne predstavnice južnokorejskega podjetja objekt, ki so ga izdelali v ladjedelnici na otoku Geoje, ni ploven, ga pa lahko premikajo vlačilci.

Ko bo Prelude v celoti končan in polno natovorjen, bo tehtal več kot 600.000 ton. Ob polni obremenitvi bo izpodrinil enako količino vode, kot jo izpodrine šest največjih letalonosilk na svetu skupaj.

Po napovedih bodo na plovilu s skladiščno kapaciteto 175 olimpijskih bazenov letno proizvedli 3,6 milijona ton utekočinjenega zemeljskega plina.

Kot je na svoji spletni strani sporočil Shell, nameravajo Prelude namestiti v majhnem zalivu okoli 475 kilometrov severovzhodno od mesta Broome v zahodni Avstraliji, operativen pa naj bi bil okoli 25 let.

Objekt naj bi kljuboval vsem vremenskim razmeram, tudi ciklonom najvišje stopnje.