Slovenija

Zdravnica izdajala lažna potrdila

M. R.
27. 11. 2013, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zdravnica je osumljena, da je bolniku izdala dve lažni potrdili o upravičeni zadržanosti z dela, bolnik pa, da je lažni potrdili uporabil pri delodajalcu.

Arhiv Svet24

Kriminalisti kranjske policijske uprave so kazensko ovadili 58-letno zdravnico in njenega 20-letnega pacienta, ki sta utemeljeno osumljena storitve kaznivega dejanja izdaje in uporabe lažnega zdravniškega ali veterinarskega spričevala po 255. členu kazenskega zakonika.

Tako zdravnici kot "pacientu" grozi do tri leta zapora.

Zdravnica je osumljena, da je bolniku v nasprotju s predpisi izdala dve lažni zdravniški potrdili o upravičeni zadržanosti z dela, bolnik pa, da je lažni zdravniški potrdili uporabil pri delodajalcu kljub temu, da zdravnice v tistem času sploh ni obiskal niti ni iskal zdravniške pomoči.

Policiste je o sumu kaznivega dejanja obvestil delodajalec, ki je nepravilnosti ugotovil pri nadzoru bolniške odsotnosti delavca.

Zdravnik, ki zavestno izda lažno zdravniško spričevalo ali drugo zdravniško potrdilo, in oseba, ki to zdravniško potrdilo ali spričevalo zavestno uporabi, se kaznujeta z zaporom do treh let, so še sporočili s kranjske policijske uprave.