Svet

Prva žrtev v vojni kraljev smetišč?

Z.C.
27. 11. 2013, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Hrvaški poslovnež Zlatko Garac je bil v petek zvečer tarča neznanega strelca, ki ga je napadel pred vrati njegovega podjetja v Romuniji. Ker se je žrtev ukvarjala s trgovanjem z odpadnimi kovinami, policija ne izključuje možnosti, da je z njim poskušala obračunati katera izmed kriminalnih združb, ki so jo pritegnili milijonski zaslužki v tej branži.

Zlatko Garac je v Romuniji vodil hčerinsko podjetje nemškega giganta za predelavo in prodajo odpadnih kovin Alba. Nemško podjetje, ki je v lasti družine Schweitzer, letno ustvari 3,2 milijarde evrov prometa in ima 9000 zaposlenih širom Evrope. Z Albo je Hrvat sodeloval prek svojega podjetja, ki je lani prijavilo več kot 100.000 evrov dobička. A kot kaže, je Hrvat s svojim vodenjem podjetja nekomu močno stopil na žulj, saj je ga je v petek zvečer pred poslovno stavbo, v kateri ima podjetje poslovne prostore, pričakal zamaskirani napadalec in vanj izstrelil tri naboje.

Kljub hudim ranam je Garacu uspelo priti do bencinske črpalke, kjer so mu pomagali in poklicali reševalce. Do včeraj je ležal v bolnišnici v Bukarešti, nato pa so mu prijatelji iz Nemčije zaradi varnosti uredili zasebni letalski prevoz in ga prepeljali v bolnišnico v Berlinu, kjer nadaljuje zdravljenje. Romunska policija je objavila, da je bil napadalec visok med 170 in 175 centimetrov ter da naj bi prihajal z območja bivše Jugoslavije, pri napadu pa naj bi uporabil pištolo kalibra 5,56 mm. Zlatko Garac naj bi diplomiral na univerzi Barry na Floridi. Zadnjih deset let živi v Romuniji, od koder je njegova žena, s katero ima dva otroka.