Svet

Obsedno stanje

Črt Kaker
27. 11. 2013, 15.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Trst je bil včeraj povsem oblegan, ceste v središču mesta so bile zaprte, ljudje se niso mogli prosto gibati, okna na glavnem trgu pa so ostala zaprta. Verjetno se tudi vi sprašujete, ali smo bili priča vojnemu stanju ... Ne, v Trst je na državniški obisk prišel ruski predsednik Vladimir Putin.

Tako je že v preteklih dneh je v Trst prišlo več kot 100 ruskih varnostnikov, ki so začeli priprave za Putinov obisk. Središče mesta je bilo popolnoma zaprto in vse do večernih ur je bilo prepovedano gibanje pešcev. Trgovine in lokali so bili po poročanju tržaških medijev zaprti, uslužbenci pa so bili poslani na prisilni dopust.

Na delu je bilo več ducat ruskih tajnih agentov, ki so skrbeli za vsak predsednikov korak. Putin je včeraj malo pred poldnevom prispel na letališče Ronchi dei Legionari (30 km iz Trsta), kjer ga je pričakala ekipa varnostnikov, ter se odpeljal proti mestu. Policijsko spremstvo je obsegalo kar 20 vozil.

Na glavnem tržaškem trgu je Putina z najvišjimi vojaškimi častmi sprejel italijanski predsednik vlade Enrico Letta, ki je na gosta na močni burji, ki človeka prezebe do kosti, čakal kar dobro uro. Hkrati so se na gospodarskem forumu ločeno sestali gospodarski delegaciji obeh držav. Govor je potekal okoli ruskega projekta, plinovoda Južni tok, ki bo potekal od Moskve do sosednjega Trbiža in bo, kot je znano, ob tem prečkal tudi Slovenijo. Sočasno z državnim srečanjem so se v Trstu odvijali protesti proti Putinu in ruskim oblastem.

Protestniki so zahtevali izpustitev članic Pussy Riot in končanje gonje proti homoseksualni manjšini v Rusiji. Vladimir Putin je sicer svoj dvodnevni uradni obisk v Italiji in Vatikanu začel v ponedeljek s srečanjem s papežem Frančiškom, s katerim se je na zasebnem pogovoru zadržal dobre pol ure. Dan pa je zaključil z večerjo z nekdanjim premierjem Silviom Berlusconijem, svojim dolgoletnim prijateljem.