Slovenija

Pnevmatike, kupljene za policijo gredo na testiranje

STA / S.R.
27. 11. 2013, 15.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ministrstvo za notranje zadeve bo v četrtek izvedlo test zimskih pnevmatik, ki jih je za policijo kupilo v postopku javnega naročila. Razlog za testiranje so opozorila Policijskega sindikata Slovenije, ki je kot vprašljive izpostavil predvsem pnevmatike Goodride.

Ministrstvo je namreč v postopku javnega naročila za oddajo naročila blaga po odprtem postopku kupilo 5110 zimskih pnevmatik, s katerimi je pred zimo opremilo policijska vozila, zanje pa je odštelo 357.560 evrov.

Gume različnih znamk sta dobavila dva dobavitelja - Bartog, s katerim je ministrstvo sklenilo pogodbi za nekaj manj kot 184.000 in nekaj manj kot 135.000 evrov, in Goodyear Dunlop Sava, s katerim je sklenilo pogodbo za nekaj več kot 39.000 evrov.

Policijski sindikat Slovenije so zmotile pnevmatike dokaj neznane znamke, predvsem znamka Goodride (ministrstvo jih je kupilo 126), ki jih je dobavil Bartog. Po navedbah predsednika sindikata Radivoja Uroševiča gre za praktično neznano znamko, ki je že na prvi pogled slabše kakovosti, zato jih skrbi za varnost policistov.

Sindikat in ministrstvo sta se zato dogovorila, da bodo kupljene pnevmatike testirali in tako dobili informacije o njihovem odzivu na mokrem in suhem terenu. Test bo v četrtek izvedla družba AM Ljubljana, v Ljubečni pri Celju.

Na ministrstvu v izjavi za javnost še pojasnjujejo, da je bila glavno merilo za izbor ponudnika energijska učinkovitost pnevmatik (boljši izkoristek goriva in boljši oprijem na mokri podlagi), za kar je lahko ponudnik dobil največ 80 točk. Drugo merilo je bila cena, za katero je ponudnik lahko prejel največ 17 točk, tretje merilo pa popust, za kar je lahko ponudnik prejel največ tri točke.