Svet

Iz globin potegnili nenavadno bitje

S.R.
27. 11. 2013, 12.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Dobro znani ribič, ki običajno lovi morske pse je ob obali Miamija na Floridi ujel nenavadno žival, ki izgleda kot ostanek starodavnih časov.

Twitter

Kapitan Mark Quartino, znan tudi pod vzdevkom ''Mark the Shark'' je namreč ujel bizarno 400 kilogramsko bitje. Žival je bila že pa prvi pogled izjemno stara, od glave do repa pa je merila dobre štiri metre.  

Quartino je žival identificiral kot Dactylobatus clarkii, oziroma ''hookskate''. Gre za redko videno in malo znano vrsto globokovodnega skata. Živi na blatnem morskem dnu v globinah tudi do 900 metrov.

Vsi pa se s tem ne strinjajo. George H. Burgess iz Muzeja naravne zgodovine na Floridi meni, da gre za dasyatis centroura, morskega biča, ki sicer običajno zraste le do okoli 300 kilogramov in ima strupen rep.

Kakorkoli že, žival je zares impresivna. Mark jo je med ribarjenjem z japonsko TV ekipo ujel na globini okoli 150 metrov, nato pa se je več ur boril z njo, preden jo je uspel privleči na površje. Nato so jo fotografirali in stehtali, nato pa izpustili nazaj v morje.

Mark Quartino je priznal, da je bilo ''precej kul'' za spremembo ujeti nekaj povsem novega.