Slovenija

Vlada javnim naročnikom priporoča bolj razumne zahteve glede zavarovanj

STA/M.J.
24. 11. 2013, 13.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada je pred kratkim sprejela priporočila, ki v okviru javnega naročanja narekujejo bolj razumne zahteve glede finančnih zavarovanj. Namen je povečati konkurenčnost ponudnikov, a v gospodarstvu se bojijo, da bi njihovo prepočasno ali celo neuspešno uveljavljanje ogrozilo poslovanje podjetij, ki so še sposobna kandidirati na javnih razpisih.

Mediaspeed

Priporočila glede uporabe finančnih zavarovanj in zavarovanj odgovornosti pri javnem naročanju in projektih, ki se sofinancirajo s sredstvi EU, zavezujejo vsa ministrstva, organe v sestavi ter vladne službe k razumnejšemu in preudarnejšemu ravnanju pri zahtevah glede finančnih zavarovanj pri javnih naročilih, še posebej glede bančnih garancij. Na finančnem ministrstvu pričakujejo, da bo ta priporočila pri oddaji javnih naročil upoštevali tudi drugi naročniki.

Namen priporočil je povečati konkurenčnost in zmanjšati stroške v javnem naročanju, so za STA pojasnili na ministrstvu. Ker lahko zahteve glede finančnih zavarovanj neposredno učinkujejo na konkurenčnost v postopku oddaje javnega naročila in ceno, se z njimi naročnike napotuje k večji preudarnosti pri odločanju, ali so ta sploh potrebna.

Finančno zavarovanje je denimo v skladu s temi priporočili primerno zahtevati, kadar to opravičuje tveganje, povezano s predmetom ali okoliščinami naročanja oz. izvedbe naročila, in sicer le v obsegu, kot je to potrebno.

Glede višine finančnega zavarovanja je tako v priporočilih zapisano, naj naročnik za zavarovanje resnosti ponudbe praviloma zahteva zavarovanje v višini največ tri odstotke vrednosti naročila. Za zavarovanje za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti vlada predlaga zavarovanje od pet do deset odstotkov vrednosti naročila, za zavarovanje za odpravo napak pa največ do pet odstotkov.

Naročniki so namreč doslej zahtevali precej višja zavarovanja pri javnem naročanju, s čimer pa se po oceni finančnega ministrstva obremenjuje kreditni potencial ponudnikov in zmanjšuje njihovo likvidnost. Zato ponudniki ne morejo sodelovati v več postopkih javnega naročanja hkrati oz. izpolnjevati obveznosti iz že pridobljenih poslov.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je denimo že napovedal, da bo imel novi razpis za gradnjo mariborske urgence, ki ga bodo objavili v kratkem, manjše spremembe, denimo glede zahtevanih bančnih garancij. Po novem bodo zahtevali petodstotne garancije, prej so zahtevali desetodstotne, je dejal ob nedavnem obisku UKC Ljubljana. To bo že tretji razpis za mariborsko urgenco, potem ko sta bila dva razveljavljena.

Vlada je znižanje finančnih zavarovanj predlagala na podlagi zahtev Gospodarske zbornice Slovenije, je za STA povedala izvršna direktorica GZS za zakonodajo in politike Alenka Avberšek, vendar dodala, da bi si ponudniki želeli bolj zavezujoč predpis za naročnike, ne le priporočila.

Podjetja se namreč bojijo, da bi prepočasno ali celo neuspešno uveljavljanje tega predpisa do skrajnosti ogrozilo poslovanje še preostalih gradbenih, inženirskih in z njimi povezanih industrijskih podjetij, ki so še sposobna kandidirati na razpisih javnih naročil. Kako do učinkovite realizacije omenjenih priporočil, ki jih je vlada sprejela konec oktobra, bodo v ponedeljek na GZS razpravljali tudi izvajalci v javnem naročanju, investitorji ter predstavniki občin.