Slovenija

Ponekod v Slovenji reke še naraščajo

STA/M.J.
24. 11. 2013, 10.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po obilnih sobotnih padavinah še vedno naraščajo reke Sava v spodnjem toku, Mura in nekatere reke v Pomurju ter Drava in Krka. Pretoki drugih rek po Sloveniji se počasi umirjajo. Do večera lahko v severovzhodni Slovenije pade še do 30 litrov dežja na kvadratni meter, opozarjajo na Agenciji RS za okolje.

Dolenjski list

Pretok Save pri Jesenicah na Dolenjskem se lahko v dopoldanskih urah približa opozorilnemu pretoku, v dopoldanskih urah pa bo predvidoma presegla opozorilni pretok in poplavila znotraj nasipov tudi Mura, opozarjajo na agenciji.

Krka v spodnjem toku še narašča, a ne ogroža več. Poplavljene površine ob njej, tako kot tudi na območju Ljubljanskega barja ter Notranjskega in Dolenjskega krasa, se bodo ohranjale še v prihodnjih dneh.

Narasle vode so v soboto zvečer in ponoči po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje povzročale težave predvsem v južni, vzhodni in severovzhodni Sloveniji. Poplavilo je več cest in objektov, sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov.

Voda je zalivala poslopja v občinah Krško, Brestanica, Polzela, Celje, Šentjur, Štore, Zreče, Braslovče, Ruše, Laško in Šentjernej in posredovati so morali gasilci. Med drugim je zalilo objekt Tehniškega muzeja v Straži pri Novem mestu.

Kmalu po polnoči so gasilci v naselju Pečke v občini Makole zaradi narasle vode, ki je odnesla jez ribnika, reševali krajana iz poplavljene hiše.

Sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov. Ob 21.25 sta na cesto Vetrnik-Kozje v občini Kozje zdrsnila zemeljska plazova in jo popolnoma zaprla. Plaz je ob 22.21 zaprl tudi cesto Vitanje-Spodnji Dolič v občini Vitanje. Ponekod so promet ovirala podrta drevesa.

V soboto zvečer so gasilci v Laškem iz poplavljenega podvoza izvlekli osebno vozilo, ki je obstalo v vodi.

Zaradi poplavljenih vozišč oz. zemeljskih plazov so po podatkih Prometno informacijskega centra za državne ceste še vedno zaprte ceste Zameško - Kostanjevica na Krki pri Malencah, Poljčane - Podplat pri Lovniku, Poljčane - Majšperk med Pečkami in Makolami, Laško - Breze - Šentjur v Laškem na Trubarjevem nabrežju pri podvozu pod železniško progo ter mejna prehoda Orešje in Imeno.