Slovenija

WikiLeaks objavil del besedila transpacifiškega partnerstva

STA
13. 11. 2013, 20.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Spletna stran WikiLeaks je danes objavila tajni osnutek besedila enega od poglavij sporazuma o vzpostavitvi transpacifiškega partnerstva (TPP), o katerem se pogaja dvanajst držav, vključno z ZDA. Gre za poglavje o pravicah intelektualne lastnine, ki je po navedbah WikiLeaksa "verjetno najbolj sporno poglavje sporazuma".

Pri WikiLeaksu izpostavljajo, da besedilo objavljajo pred odločilnim vrhom vodij pogajalskih skupin, ki bo potekalo v Salt Lake Cityju od 19. do 24. novembra. Poglavje o pravicah intelektualne lastnine pa je po njihovem še posebej pomembno zaradi obsežnih posledic "na zdravila, založnike, internetne storitve, državljanske svoboščine in biološke patente".

Kot še posebej pomembno pri WikiLeaksu izpostavljajo, da osnutek sporazuma vključuje tudi pogajalska stališča in nestrinjanja med vsemi državami, ki bi lahko postale članice prostotrgovinskega območja.

WikiLeaks v sporočilu za javnost dodaja, da proces snovanja in pogajanja o sporazumu poteka daleč od oči javnosti. Celo člani ameriškega kongresa lahko vidijo le izbrane dele dokumentov, povezanih s sporazumom, in še to v zelo strogo določenih pogojih in pod nadzorom. Do celotnega besedila naj bi imeli dostop le trije posamezniki v vsaki od držav pogajalk, medtem ko je 600 "trgovinskim svetovalcem" oziroma lobistom omogočen priviligiran dostop do ključnih delov besedila.

Besedilo obsega 95 strani in 30.000 besed. Med drugim vsebuje določila o patentih, avtorskih pravicah, zaščitnih znakih in industrijskem dizajnu. Najdaljši del poglavja pa je posvečen sredstvom za uveljavljanje novih pravil. To poglavje prinaša "daljnosežne posledice" na pravice in svoboščine, za založnike, ponudnike internetnih storitev in zasebnost na internetu, pa tudi za kreativno, intelektualno, biološko in okoljsko javno dobro, opozarja WikiLeaks.

Med posameznimi ukrepi WikiLeaks izpostavlja supranacionalne pravne tribunale, katerim naj bi se pokorila suverena nacionalna sodišča, a brez kakršne koli zaščite človekovih pravic. Ta sodišča bi lahko tudi izvajala zaslišanja s tajnimi dokazi. Poglavje ponavlja tudi več delov določil o nadzoru in uveljavljanju pravil iz sporazumov Sopa in Acta.

Besedilo je WikiLeaks pridobil po srečanju pogajalcev med 26. in 30. avgustom v Bruneju. Glavni urednik WikiLeaksa Julian Assange pa ob tem poudarja, da bi ob uveljavitvi sporazuma režim na področju intelektualne lastnine "poteptal individualne pravice in svobodno izražanje", pa tudi uničeval intelektualno in kreativno javno dobro.

"Če berete, pišete, objavljate, mislite, poslušate, plešete, pojete ali izumljate; če proizvajate ali uživate hrano; če ste bolni sedaj ali pa boste morda nekega dne, vas ima prostotrgovinski sporazum na muhi," še izpostavlja Assange.

O transpacifiškem partnerstvu se pogajajo ZDA, Japonska, Mehika, Kanada, Avstralija, Malezija, Čile, Singapur, Peru, Vietnam, Nova Zelandija in Brunej.

ZDA se sicer trenutno pogajajo tudi z EU, s katero želijo skleniti prostotrgovinski sporazum. Pogajanja o sporazumu, s katerim naj bi čezatlantski partnerici ustvarili največje območje proste trgovine na svetu, ki bodo po vseh pričakovanjih težavna, zapleta afera zaradi vohunjenja ameriške varnostne službe NSA v Evropi. Ta je občutno spodkopala zaupanje med čezatlantskima partnericama.