Slovenija

Delavcem Ptujskih pekarn je vodstvo obljubilo plače

STA / S.R.
13. 11. 2013, 15.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vodstvo Ptujskih pekarn je po današnjem sestanku z lastniki podjetja obljubilo, da bodo plače za oktober vendarle prejeli pravočasno. Zaposleni so zato v družbi, ki ima blokirane vse štiri račune, potem ko je mariborska Probanka zavrnila reprogram njihovega 1,1 milijona evrov visokega kredita, vsaj za zdaj prekinili aktivnosti za sklic stavke.

Ptujske pekarne

Vodja sindikata v podjetju Branko Kolarič je za STA povedal, da jim je direktor Erik Hribernik po pogovoru z lastniki obljubil izplačilo plač. Kot je dejal, jim roka, do katerega bo denar izplačan, ni povedal, se pa bodo o tem dogovorili v ponedeljek. Ob tem naj bi jim zagotovil, da se likvidnostne razmere v podjetju stabilizirajo.

Hribernik je danes za STA povedal, da ne vidi nobenih razlogov za stavko oziroma njeno napovedovanje, saj so vsi zaposleni doslej vse plače dobili redno in v višini, ki jim pripada. "Doslej zamud sploh še ni bilo. Prav tako bodo dobili tudi naslednjo plačo za delo v oktobru naslednji teden. Kvečjemu lahko pride do kakšnega dneva zamude, vendar jo bomo izplačali," je zagotovil in dodal, da so grožnje s stavko ustvarjene kot umetni pritisk na družbo in njene zaposlene.

Prvega moža Ptujskih pekarn in slaščičarn s 65-letno tradicijo, ki je tako kot celjska družba Klasje že nekaj časa del imperija velenjskega poslovneža Tomaža Ročnika, je, kot je javnosti sporočil ta teden, presenetil negativen odziv izredne uprave Probanke, sicer tudi njihove solastnice, na njihove pobude za podaljšanje kreditnega aranžmaja.

Še v torek je v pismu državni politiki zapisal, da podjetje lahko zdrži le še kakšen dan. Ob tem je dodal, da so jim iz Probanke sicer sporočili, da za poplačilo kredita zahtevajo dodatna jamstva. V tem Hribernik ne vidi nobenih težav, saj ima podjetje še dovolj premoženja. Težava pa je po njegovem v tem, da hkrati zahtevajo tudi anuitete v obliki likvidnih plačil, in to prav tistega denarja, ki so ga imeli pripravljenega za plače zaposlenih. S tem pa bi bila sprostitev blokade računov kljub zadostitvam pogojev brez učinka.