Slovenija

Policisti v Škofji Loki preprečili rop in pridržali štiri osumljence

STA / S.R.
13. 11. 2013, 13.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Gorenjski policisti so v ponedeljek na podlagi predhodno zbranih informacij preprečili rop v poslovalnici Hranilnice Lon v Škofji Loki. Kot so pojasnili na današnji novinarski konferenci, so odkrili združbo treh mladoletnikov in enega 20-letnika, ki je morda zagrešila tudi katerega od drugih 11 ropov bančnih ustanov na Gorenjskem letos.

Kot je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Boštjan Lindav, so v preteklem tednu pridobili določene operativne podatke, ki so z veliko verjetnostjo kazali na to, da bo v eni izmed bančnih ustanov na Gorenjskem izveden rop. Na tej podlagi so uspeli v ponedeljek prijeti dva mladoletnika, ki sta s strašilnima pištolama, na videz enaka pravemu orožju, vstopila v hranilnico v Škofji Loki in od uslužbenke zahtevala denar.

V tistem trenutku so v prostor vstopili policisti, ki so oba osumljenca razorožili. Hkrati so prijeli tretjega mladoletnika, ki je čakal pred hranilnico, in odkrili tudi 20-letnika, ki naj bi bil organizator ropa. Vsi štirje osumljenci so iz okolice Kranja in so v policijskem pridržanju. Grozi jim kazen od treh do 15 let. Pri tem pa velja, da za mladoletnike, med katerimi je bil en mlajši od 16 let, teče ločen postopek.

Domnevni organizator ropa je edini od četverice, ki so ga policisti v preteklosti že obravnavali za tovrstna in tudi nekatera druga kazniva dejanja. "Preiskava ta trenutek še poteka, pri čemer preiskujemo tudi možnost, da so isti storilci izvršili še kakšna druga tovrstna dejanja na območju Gorenjske," je dejal Lindav.

Do 9. novembra so policisti na Gorenjskem obravnavali 31 ropov, od tega 11 ropov denarnih ustanov. Zoper 18 osumljencev so vložili kazensko ovadbo, preiskanost ropov na Gorenjskem pa se podobno kot drugod v državi giblje okrog 40 odstotkov. Kot je dejal vodja Oddelka za premoženjsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije v Generalni policijski upravi Aleš Kegljevič, se lahko Slovenija pohvali z visoko preiskanostjo zlasti ropov denarnih ustanov.

Poleg tega Slovenija že leta beleži manj tovrstnih kaznivih dejanj kot ostali članice EU. Nekaj let je bil opazen celo padec v številu ropov, saj so banke po porastu pred desetimi leti veliko denarja vložile v varnostne sisteme. Ne glede na to je kasneje znova sledil porast števila ropov, pri čemer storilci uporabljajo vse bolj sofisticirane metode.

Pri izsleditvi roparjev je bistveno hitro posredovanje informacij s strani oškodovancev in prič. Podatke policisti izmenjujejo tudi s kolegi iz sosednjih držav. V pomoč pa so jim še tehnična varovala, ki jih uporabljajo banke in pošte. Pri transportu gotovine se tako na primer že v večini primerov uporabljajo varnostni kovčki, ki v primeru ropa obarvajo ukraden denar.

PU Kranj