Svet

Rekordni posevki maka za opij

STA / S.R.
13. 11. 2013, 10.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Gojenje maka za proizvodnjo opija je letos v Afganistanu rekordno, saj se želijo kmetje "zavarovati" pred negotovo usodo ob odhodu sil Nata iz države prihodnje leto, so danes v poročilu opozorili Združeni narodi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obseg površin, na katerih gojijo mak, se je letos glede na lani povečal za 36 odstotkov, proizvodnja opija, ki je glavna sestavina heroina, pa je narasla za 50 odstotkov na 5500 ton, je navedel Urad ZN za droge in kriminal (UNODC) v letnem poročilu o Afganistanu.

Proizvodnja opija je letos dosegla 5500 ton, kar je skoraj polovica več kot lani, a manj kot leta 2007, ko je bila najvišja proizvodnja in je znašala 7400 ton.

Izvršni direktor urada Jurij Fedotov je poudaril, da pomeni to grožnjo za zdravje, stabilnost in razvoj Afganistana, pa tudi širše in da je potreben enoten in obsežen odgovor na problem drog. Napori proti mamilom morajo biti sestavni del varnosti, razvoja in gradnje institucij, je poudaril.

Mak gojijo na 209.000 hektarjih površin - lani so ga gojili na 154.000 hektarjih. To je več kot leta 2007, ko so zabeležili gojenje maka na rekordni površini 193.000 hektarjev.

Proizvodnja opija je letos dosegla 5500 ton, kar je skoraj polovica več kot lani, a manj kot leta 2007, ko je bila najvišja proizvodnja in je znašala 7400 ton. Letošnjo letino je sicer prizadelo slabo vreme na jugu Afganistana.

Vrednost proizvedenega opija znaša okoli 950 milijonov ameriških dolarjev, kar je štiri odstotke bruto domačega proizvoda v letu 2013. Skupaj z dobički, ki jih ustvarijo preprodajalci mamil, je skupna vrednost trgovine z opijem veliko višja, kaže poročilo ZN, ki ocenjuje, da bo nezakonita trgovina še narasla, saj je v letu 2014 predvidena upočasnitev gospodarstva v Afganistanu.

Fedotov je ob tem še poudaril, da je ob približevanju leta 2014 in umiku mednarodnih sil iz države treba poročilo razumeti kot "opozorilo, nujen poziv k akciji", so sporočili iz ZN.

Povezava med gojenjem maka za opij in slabšimi varnostnimi razmerami je opazna tudi v letošnjem letu. Skoraj 90 odstotkov maka gojijo v devetih provincah na jugu in zahodu države, kjer je tudi najmočnejše delovanje upornikov. V provinci Helmand, kjer od leta 2004 gojijo največ maka v državi, vzgojijo pa ga skoraj polovico vsega, so letos povečali površine za vzgojo maka za 34 odstotkov. Sledi ji Kandahar, kjer so površine povečali za 16 odstotkov.

Kljub navzočnosti več deset tisoč pripadnikov mednarodnih enot od strmoglavljenja talibanskega režima leta 2001 Afganistan ostaja glavni proizvajalec opija na svetu. Država proizvede 90 odstotkov vsega opija na svetu, navaja AFP.

Kmetje, ki gojijo mak, morajo plačevati talibanom, ki s tem denarjem financirajo svoj oborožen upor poti vladi in silam Nato.

Ob pomoči zahodnih zaveznic se Kabul skuša boriti proti proizvodnji opija, tudi z uničenjem polj maka pred žetvijo, a pri tem beleži le omejen uspeh.

Mak, ki omogoča velike dobičke v tej eni najrevnejših držav na svetu, igra tudi pomembno vlogo v korupciji, ki je prisotna na vseh ravneh oblasti.