Slovenija

Slovenija bo še naprej podpirala Makedonijo na poti v EU

STA / S.R.
13. 11. 2013, 15.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenija bo še naprej podpirala Makedonijo na poti v Evropsko unijo, je premierka Alenka Bratušek danes zagotovila predsedniku makedonske vlade Nikoli Gruevskemu, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji. Premiera sta se v izjavi za medije po srečanju na Brdu pri Kranju strinjala, da so odnosi med državama odlični in prijateljski.

Mediaspeed

Bratuškova je pohvalila Makedonijo za opravljeno delo na poti v Evropsko unijo. "Slovenija bo tudi v bodoče podpirala Makedonijo in druge države na Zahodnem Balkanu pri približevanju EU," je zagotovila gostu.

Gruevski je v današnjih pogovorih slovensko stran seznanil z napredkom in ukrepi, ki jih je Makedonija sprejela na tem področju. Pri tem je izrazil hvaležnost za kontinuirano podporo Slovenije pri vključevanju v evroatlantske povezave, ki je strateški cilj Makedonije.

Spomnil je, da je Evropska komisija že peto leto zapored priporočila začetek pristopnih pogajanj z Makedonijo, ki jih zaradi spora o imenu blokira Grčija.

"Upamo, da bo naš trud pri izpolnjevanju kriterijev nagrajen z odprtjem pristopnih pogajanj," je dejal. Ob tem je menil, da bi imel začetek pogajanj pozitiven učinek za makedonske državljane in stabilnost v regiji, vplival pa bi tudi na kredibilnost širitvenega procesa.

Bratuškova je ocenila, da je gospodarsko sodelovanje med državama dobro in se je tudi v času krize povečalo, so pa še možnosti za krepitev sodelovanja. Veseli jo, da so slovenska podjetja v Makedoniji prepoznana kot domača podjetja. "To nam še dodatno odpira prostor in možnost sodelovanja," je poudarila.

Gruevski je dejal, da se makedonska vlada ves čas trudi za izboljšanje gospodarske klime in pogojev za poslovanje, njen cilj pa je ekonomski razvoj zasebnega podjetništva in odpiranje novih delovnih mest. "Slovenija je zelo pomemben trgovinski partner Makedonije in imamo močne temelje, da bi te odnose še izboljšali," je poudaril.

Makedonija je z ugodnostmi, ki jih nudi vlagateljem, kot so nizki davki in stroški poslovanja ter odlična poslovna klima, pritegnila pozornost velikega števila uglednih multinacionalk, ki so se odločile, da bodo vlagale v tej državi. Velik del se jih je zaradi pozitivnih izkušenj odločil za dodatne investicije in povečanje zmogljivosti, kar je dalo makedonski vladi pogum, da nadaljuje v tej smeri, je navedel Gruevski.

Kot je dejal, tudi slovenska podjetja kažejo interes za vlaganje v Makedoniji, številna pa so omenjene ugodnosti že izkoristila, predvsem s področja bančništva, zavarovalništva, pokojninskih in investicijskih skladov, borznih hiš in telekomunikacijskih storitev. Makedonija pa je po njegovih besedah zainteresirana še za poglobitev sodelovanja na področju kmetijstva, turizma in športa.

O sporu med Atenami in Skopjem glede imena Makedonije je Gruevski dejal, da pogajanja v tem trenutku niso v intenzivni fazi, vendar za to po njegovih besedah ni odgovorna makedonska stran. "Mi smo pripravljeni na dosti bolj intenzivne pogovore in pripravljeni smo na neposredne pogovore, ne samo preko posrednika, saj dajo neposredni pogovori vedno boljše rezultate," je pojasnil.

Vendar v Atenah po njegovih besedah niso pripravljeni na neposredne pogovore in so zavrnili vse pobude iz Skopja.

"Moj vtis je, da pri njih v tem trenutku ne obstaja pripravljenost, da bi prišli do kompromisne rešitve in presegli ta problem. Še vedno ni pripravljenosti, da bi deblokirali začetek pogajanj z EU in članstvo v zvezi Nato," je dejal Gruevski. Ob tem izrazil upanje, da druge države spremljajo ta proces in bodo pomagale pri iskanju rešitve.

Makedonski premier se bo v nadaljevanju obiska v Ljubljani srečal še s predsednikom republike Borutom Pahorjem in predsednikom DZ Jankom Vebrom.