Ostali športi

Doma za tretjo zaporedno zmago

STA / S.R.
13. 11. 2013, 14.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sezona svetovnega pokala v športnem plezanju se bliža koncu. Finalna, osma tekma svetovnega pokala v težavnosti bo 16. in 17. novembra v Kranju, kjer se bosta za naslov skupne zmagovalke pomerili Južnokorejka Džain Kim in lanska skupna zmagovalka Mina Markovič, ki bo v Kranju napadala še tretjo zaporedno krono.

KMA

Markovičeva se na letošnjih sedmih tekmah v svetovnem pokalu v težavnosti le enkrat ni uvrstila na stopničke, bila je četrta, trikrat je zmagala, trikrat pa je bila druga. Odlično sezono ima tudi Kimova, zmagovalka zadnje tekme v francoskem Valencu, bo v Kranju branila vodstvo v skupnem seštevku pokala. Na vseh sedmih tekmah je bila na stopničkah, štirikrat pa je zmagala.

Markovičeva, druga v Valencu in drugouvrščena skupno, za Kimovo zaostaja le 30 točk, s tretjo kranjsko zmago pa bi si ob idealnem razpletu lahko tretjič v karieri priborila lovoriko najboljše tekmovalke v sezoni. V vsakem primeru bo za skupno zmago šlo zelo na tesno in v vsakem primeru bo Markovičeva sezono končala na najmanj drugem mestu skupno. "Mislim, da je bilo za pričakovati, da bo napeto vse do konca. Definitivno gremo s pozitivno mislijo v Kranj, kjer je Mina vedno dobro plezala. Vse, kar bo manj od zmage, bo za Mino neuspeh," je napovedal trener slovenske ekipe Roman Krajnik, pred kranjsko tekmo v okviru današnje novinarske konference na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani.

"Da sem dobro pripravljena, sem letos že pokazala, tudi forma se mi zdi, da se proti koncu leta le dviga. Vem, da sem zelo dobro pripravljena in v bistvu komaj čakam na finale v Kranju. Za vsako smer se bom poskusila čim bolj zbrati in odplezati tako, kot je treba in kot znam. Največ, kar lahko naredim, je da vsako od smeri v kvalifikacijah, polfinalu in finalu, odplezam od starta do vrha," je pred finalno tekmo napovedala Markovičeva, ki bo skušala posebno vzdušje ter vse pritiske ob kranjski steni obrniti sebi v prid.

Markovičeva je v Kranju dvakrat zmagala (2009, 2012). Kimova je slavila zmago na kranjskih tekmah v letih 2010 in 2011. Leta 2010 je v končnem seštevku slavila Kimova, Markovičeva je bila druga, v letih 2011 in 2012 pa je bila najboljša slovenska športna plezalka ter Kimovo obakrat pustila na drugem mestu. Na najvišji stopnički zmagovalnega odra sta v Kranju od Slovenk stali še Martina Čufar leta 2001, s prvo slovensko zmago dotlej, in Maja Vidmar v letih 2006 in 2007. Klemen Bečan pa je prvo in doslej edino slovensko moško zmago v svetovnem pokalu osvojil v Kranju leta 2008.

Pri vseh teh slovenskih uspehih je bil zraven Tomo Česen, vodja tekmovanj v Kranju. "Postali smo polnoletni. Program tekme bo klasičen kvalifikacije in polfinale v soboto, v nedeljo finale z začetkom ob 17. uri in neposrednim prenosom na TV Slovenija. Pričakujem polno dvorano na Zlatem polju. Smeri bodo zahtevne in tekmovalcem in tekmovalkam ne bodo dovoljevale, da bi v smereh 'počivali'. Na koncu pa seveda pričakujem slovensko zmagoslavje," je pred 18. izvedbo tekme v Kranju dejal glavni motor tekmovanja Česen. Doslej se je prijavilo 106 tekmovalcev iz 24 držav, 44 deklet in 62 moških.

Slovenska ekipa za zadnjo tekmo v Kranju bo najštevilčnejša doslej. Vsega skupaj 17 tekmovalcev sta na kranjski seznam uvrstila najbolj odgovorna v strokovnem štabu slovenske članske ekipe, Roman Krajnik in Simon Margon, deset moških in sedem žensk. Prvo ime ekipe je Markovičeva, ob njej pa se bodo za nastop v nedeljskem finalu 17. novembra potegovali še Maja Vidmar, najstarejši član ekipe Klemen Bečan, Domen Škofic, Urban Primožič in Tina Šušteršič, ki so letos tvorili jedro ekipe za svetovni pokal. Priložnost pa bodo dobili še Jure Raztresen, Katja Kadič, Jure Bečan, Jera Lenardič, Martin Bergant, Anja Šerbinek, Sergej Epih, Tjaša Kalan, Gregor Vezonik in Jernej Kruder.