Črna kronika

Umoril mačeho, zabodel očeta in sebe

13. 11. 2013, 16.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

David Brannan je bil pri 21 letih zabubljen v kleti. Popolnoma se mu je utrgalo, če mu je kdo samo omenil, da bi moral več hoditi ven. Na koncu ga je takšen predlog pahnil čez rob, da je ubil svojo novo mačeho, zabodel očeta in si prerezal vrat. David Brannan je bil znan nasilnež, toda njegov 63-letni oče Harold, po poklicu psiholog, mu je dovolil živeti v kleti svojega skromnega domovanja, ki si ga je delil s prelepo mlado ženo, Škotinjo Tracy.

David Brannan je bil znan nasilnež, toda njegov 63-letni oče Harold, po poklicu psiholog, mu je dovolil živeti v kleti svojega skromnega domovanja, ki si ga je delil s prelepo mlado ženo, Škotinjo Tracy. »David ni delal niti enega dneva v življenju, temveč je ves čas ždel pred računalnikom v kleti,« je povedal Tracyjin oče Albert Wyatt. »Moja hči se je bala biti sama z njim v hiši, ker je imel psihične izpade. Začela ga je klicati celo pošast v kleti.« 23. julija zvečer pa so se stvari sprva zdele drugačne. Tracy, ki je bila po poklicu kuharica, je za večerjo pripravila lososa. Skupaj so pojedli, potem pa so si privoščili zabaven večer, igrali so družabne igre in gledali televizijo.

Davidovo prijetno vedenje je 33-letno Tracy spodbudilo, da je zagrešila nedolžno, a usodno napako. Predlagala mu je, da bi se jima pogosteje pridružil. Harold je povedal: »Tracy mu je rekla: 'Krasno smo se imeli. Moraš priti iz kleti. Početi moraš stvari, ki te bodo spet vrnile v življenje.'« David se je na to odzval s še enim izpadom. Tracy je zmerjal, dokler mu ni Harold ukazal, naj gre v posteljo. Psihopat se je umaknil v klet. Harold je šel v posteljo, Tracy pa kadit na verando. Čez nekaj trenutkov je Harold slišal loputanje vrat. Stekel je ven in našel svojo ljubljeno ženo, ki je hudo krvavela iz rane na vratu. »Klečala je na kolenih in vsepovsod je bila kri,« se spominja Harold.

Preden ji je lahko pomagal, je iz grmovja skočil David in očeta dvakrat zabodel v hrbet. Potem je poblazneli podlež začel nebrzdano brcati ranjeno Tracy. Prestrašeni Harold je stekel do sosednje hiše po pomoč in se vrnil k ženi. »Držal sem jo in poskušal ustaviti krvavitev. Ves čas sem ponavljal: 'Tracy, ne zapuščaj me.'« Takrat si je David prerezal vrat. Vse tri so odpeljali v bolnišnico, a žal Tracy niso mogli rešiti. Njen morilec in Harold pa sta preživela. »Bila je prijeten, prijazen človek, ki se je spoprijateljila z vsemi, in je bila srce ter duša vsake zabave,« pravi njen užaloščeni oče. Za Harolda je bila Tracy presenetljiva ljubezen, ki jo je našel razmeroma pozno v življenju.

Spoznala sta se med njegovim obiskom Škotske. Očarala ga je takoj, ko jo je zagledal. »Zame se je zgodilo v trenutku,« priznava, »čeprav nikoli nisem verjel v ljubezen na prvi pogled, prav gotovo pa ne pri šestdesetih.« Maja 2010 sta se poročila in preselila v Omaho v Nebraski, da bi začela novo življenje. Zagrenjeni Haroldov sin mačehe ni sprejel prijazno. »Govoril ji je grozne stvari,« pravi Albert, »in mislim, da je bil ljubosumen na pozornost, s katero jo je zasipaval njegov oče.«

Harold priznava, da si ni nikoli mislil, da je njegova mlada žena v nevarnosti, čeprav je imel David divjo preteklost. Ko je bil star 13 let, so ga aretirali zaradi verbalnih groženj, leto dni zatem zaradi pretepanja. Leta 2006 je zabodel očeta, ker mu ni dovolil, da bi njegovo dekle prespalo pri njem. Potem je bil nekaj časa v zaporu, nato pa še na zdravljenju. Haroldu se je zdelo, da terapija pomaga, in je sina sprejel nazaj domov. A David se je znova začel grdo vesti po Haroldovi poroki s Tracy. Dva od treh psihiatrov sta Davida razglasila za neprištevnega. Zato je najverjetneje, da bo ostal pacient psihiatrične ustanove, dokler ne bo več grožnja za družbo.