Košarka

Bo Pipan pomagal še tretjič?

Primož Salmič
13. 11. 2013, 20.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Naenkrat privrelo na dan, naenkrat ugasnilo. Tako bi morda še najkrajše opisali zgodbo o Saniju Bečiroviću in njegovem morebitnem prihodu v Union Olimpijo. Ker je Bečirovićev angažma v Iranu propadel in je ostal v Sloveniji, ker izjemno spoštuje trenerja zmajev Aleša Pipana, ker je povedal, da sta se slišala, in ker je Sani izrazil željo, da bi treniral v Stožicah, ni bilo treba veliko, da se je razvila zgodba o igranju za Olimpijo. Toda očitno brez prave podlage, vsaj za zdaj.

Arsen Perić

»Ne treniram z Olimpijo,« je Sani Bečirović odgovoril na vprašanje, če se je dogovoril za skupno vadbo. Zmajem se je želel pridružiti pred dobrima dvema tednoma, ko je še mislil, da se bo spet vrnil v Iran h klubu Foolad Mahan, v katerega je prestopil to poletje in zanj septembra že nastopal na azijskem klubskem pokalu. »Po nastopu smo šli domov, ker je bil do začetka sezone še premor. Do pred dvema tednoma so govorili, da je vse v redu, da pripravljajo potrebne papirje, vizo in naj bom pripravljen, ker bomo šli ob moji vrnitvi na minipriprave, potem pa se začenja liga.

Nato pa so naenkrat sporočili, da imajo finančne težave in ne vedo, če bo klub sploh še obstajal,« pravi Bečirović, ki se mu, glede na to, da za večino klubov stojijo močna (državna) podjetja, zgodba zdi malce privlečena za lase, a podrobnih informacij nima, tako kot ne njegov oče, ki je iranski selektor. »Klub nima dobrih odnosov z zvezo, tako da tudi on ne ve več od mene. Očitno bom moral iti tja in se pogovoriti na štiri oči ali pa prek očeta, ko se bo čez dober teden vrnil v Iran, zbrati določene informacije,« za zdaj Bečiroviću ne preostane drugega, kot še počakati.

Iranski klub mu za nastop na azijskem pokalu ni še nič plačal, prav to utegne biti ena od težav pri razreševanju zadev glede prekinitve pogodbe: »Kolikor vem, so res odpustili vse igralce, tudi najboljše domače. Imam pogodbo, za zdaj pa mi nočejo dati izpisnice, ker bi moral podpisati, da sem dobil izplačano vse do zadnjega. Položaj je precej zapleten, upam, da bom v kratkem vedel, pri čem sem.«

Že v marsikaterem intervjuju sem poudaril, da bi bila Olimpija možnost prav zato, ker on sedi na klopi, saj mi je v karieri že dvakrat ne le pomagal, ampak ogromno pomagal.

 

Želja dom ali blizu doma

In vmes trenira v Ljubljani, ne z Olimpijo, pač pa s Slovanom. Zdaj, ko je jasno, da se v Iran ne bo vrnil, želi ohranjati čim boljšo pripravljenost, če bodo prišle nove ponudbe. A zakaj ne treningi z Olimpijo? »Preprosto ni bilo časa, da bi se dogovorili. Vemo, da ima težave, porazi so zadeve otežili, veliko je bila odsotna,« je dejal Sani, ki se je v Stožicah pogovarjal le s trenerjem Alešem Pipanom. »Že v marsikaterem intervjuju sem poudaril, da bi bila Olimpija možnost prav zato, ker on sedi na klopi, saj mi je v karieri že dvakrat ne le pomagal, ampak ogromno pomagal,« pravi Bistričan in pri tem misli na priložnosti, ki mu jih je Pipan namenil v Zlatorogu, ko se je šele prebijal med člane, in nato v reprezentanci na evropskem prvenstvu leta 2005, ko se je vračal po hujši poškodbi. Toda jasno je, da Pipan ni (sam) tisti, ki na koncu odloča, kdo bo ali ne bo prišel v Olimpijo, z vodstvom pa se Bečirović ni pogovarjal. Kot pravi, so mediji stvari morda nekoliko prehitro pograbili: »Dejansko razen tistega telefonskega klica o treningu nismo govorili o ničemer drugem. Vse skupaj je zraslo iz tega, ker sem se bil pripravljen pogovarjati, dejansko pa vem, da  nimajo pravega interesa in še bolj verjetno tudi ne možnosti. To je to.«

Kljub temu tudi on ne zanika, da ne bi imel nič proti igranju v Sloveniji. »Želja je gotovo bila biti doma ali vsaj blizu doma. Če bi želel biti doma, to dejansko pomeni le Krko ali Olimpijo, a ker sta ekipi že zapolnjeni, dom praktično odpade. V Italiji, ki me prav tako zanima, se še nič ne odpira. Imel sem zanimivo ponudbo iz Cremone, ki sem jo moral žal zavrniti, ker sem mislil, da se vračam nazaj v Iran, zdaj pa so že podpisali s Tripkovićem. To je vse, za zdaj ni nič drugega konkretnega,« je bil odkrit Bečirović.

Želja je gotovo bila biti doma ali vsaj blizu doma. Če bi želel biti doma, to dejansko pomeni le Krko ali Olimpijo, a ker sta ekipi že zapolnjeni, dom odpade.
 

Možnost slovenska liga

Malo smo se še želeli ustaviti pri Sloveniji. Če Olimpija bolj ali manj odpade, bi se morda lahko odprla priložnost v Krki, kjer je poškodovan Američan Armstead. »Ne vem, te dni se bom pogovoril tudi s svojim agentom Borisom (Gorencem o. p.), saj samo trenirati in ne igrati ni dobro. Želim si igrati, biti v tekmovalnem ritmu, saj bi mi bilo gotovo lažje, če bi prišla neka prava ponudba. Z 20 ali 30 odstotkov pripravljenosti takoj iti na tekmovalno raven ni lahkose zaveda, da so eno treningi in drugo tekme. Prav zaradi tega ne izključuje, da bi morda zaigral tudi za kakšen drug slovenski klub, dokler ne bi našel angažmaja v tujini. »Tudi to je možnost. Ravno o tem zdaj pri sebi premlevam, da bi morda igral v slovenski ligi in prišel v tekmovalni ritem,« pravi Bečirović in dodaja, da bi bila verjetno prav Slovan ali Helios najverjetnejši okolji za dvig forme. je peto mesto povsem soliden rezultat.