Zimski športi

Samo ena stvar je hujša

Barbara Kavčič
13. 11. 2013, 20.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V ponedeljek zvečer je v ligi NHL potekala samo ena tekma. Na matineji so v Bostonu Bruinsi s 3:0 premagali Tampo, vendar si tega srečanja nihče ne bo zapomnil po končnem izidu.

Reuters

V 33. minuti je Kanadi zastal dih. Eno največjih orožij javorjevih listov za boj na olimpijskih igrah se je v gromozanskih bolečinah valjalo po ledu. S Stevenom Stamkosom smo v tistem trenutku trpeli vsi, ki smo ga ob tem gledali.

Mladi, 23-letni Kanadski napadalec, je po prerivanju z branilcem Bostona Dougiejem Hamiltonom padel pred golom in s tako silo z obema nogama udaril v vratnico, da si je ob tem kljub ščitniku zlomil desno golenico. Takoj je bilo jasno, da gre za hudo poškodbo, izrazi gorja na obrazu so povedali vse, z rokama je zaradi nevzdržnih bolečin tolkel po ledeni ploskvi. Za trenutek se je v TD Gardnu hotel še postaviti na obe nogi, a tega ni zmogel. Bolečina ga je pripeljala le do tega, da se je v agoniji prijel za nogo, se zgrudil na led ter si z rokama pokril obraz.

Kmalu potem ko so ga z reševalnim vozičkom odpeljali z ledene ploskve, so iz kluba sporočili, da je Steven utrpel zlom desne golenice in da bo v torek operiran. Nihče ni znal takoj oceniti, kako dolgo bo simpatičen svetlolasec hokej lahko samo gledal, tisti, ki so previdno podali oceno poškodbe, pravijo, da je za Stamkosa te sezone najbrž konec.

Preprost, vljuden, prijazen

Ko je maja v Stockholmu potekalo svetovno prvenstvo elitne divizije, se je Ekipi uspelo sestati s prvim zvezdnikom javorjevih listov na prvenstvu na severu Evrope. Na spodaj podpisano je mladenič s preprostostjo, vljudnostjo in prijaznostjo naredil velik vtis. Za pogovor samo za naš časnik si je vzel več kot deset minut in v njem smo se maja dotaknili tudi največjega športnega dogodka v prihodnjem letu, zimskih olimpijskih iger. »To prvenstvo je prva 'opeka' oziroma temelj v gradnji za to ekipo. Tu bodo trenerji dobili priložnost, da vidijo, kako se znajdemo v mednarodni konkurenci. To, da nas opazujejo, je gotovo prisotno v mislih vsakega od nas. Vsi hočemo biti naslednje leto zraven,« nam je maja na svojem tretjem SP razlagal prijazen fant, ki ga je Tampa leta 2008 na naboru lige NHL izbrala kot prvega po vrsti.

Od začetka kariere NHL (2008/09) je Stamkos dosegel 222 golov. Do zdaj je dvakrat osvojil nagrado Maurica Richarda za najbolj učinkovitega igralca.

Od prvega dne, ko je bil postavljen na svetovni hokejski zemljevid, je karizmatični Stamkos veljal za velikanski talent in čez 94 dni, ko bo Kanada odigrala svojo prvo tekmo v Sočiju, je to hotel tudi dokazati. Pred štirimi leti, ko so igre potekale v njegovi domovini, natančneje v Vancouvru, se takrat 19-letni najstnik ni prebil v ekipo. Umestili so ga na seznam rezerv, prihajajoče igre pa so postale tiste, po katerih so se mu prav zaradi dogodkov iz leta 2010 še bolj cedile sline.

Stevena se ne zamenja

Kaj bo njegova morebitna odsotnost pomenila v kanadski izbrani vrsti, v tem trenutku ne moremo napovedati, trenerji se s to temo nočejo podrobno ukvarjati, vse dokler ne bo stoodstotno potrjeno, da Steven februarja 2014 ne bo toliko zdrav, da bi oblekel rdeče-beli dres.

Ekipo bodo Kanadčani razkrili konec decembra, a imena, ki bodo na seznamu, pozneje ne bo več kar tako lahko zamenjati! V pogodbah je točno zapisano, da lahko igralca nadomestiš le, če se ta poškoduje, in zato ne bo neverjetno, če bo decembrski seznam še vedno vseboval tudi Stevenovo ime. »Stevena se ne zamenja. Imamo ogromno odličnih igralcev, Steve Yzerman ima težko nalogo, da bo sestavil ekipo, a Stamkosa se ne menja,« je dejal Bob Nicholson, prvi mož Hockey Canada.

V Kanadi se že govori, da obstaja samo ena stvar, ki je morda hujša od izgube Stevena Stamkosa. Ta je, da reprezentanca Kanade v Sočiju ne bi mogla računati na svojega prvega zvezdnika, Sidneyja Crosbyja. Le to bi bilo hujše od tega, da zraven ne bo Stamkosa.

Še vedno drži dih

»Ko te iz ledu odpeljejo na nosilih, vedno pomeni, da gre za zelo resno poškodbo. Dobro za našo reprezentanco je, da imamo veliko število kandidatov za sestavo ekipe, toda Steven je bil eden izmed tistih, na katere smo resno računali. Samo upam, da ni zelo slabo,« je z glavo zmajeval trener Dallasa Lindy Ruff, ki bo v Sočiju del kanadske strokovne ekipe.

Prvemu trenerju Miku Babcocku bo pomagal tudi trener St. Louisa Ken Hitchcock. »Ko sem videl, kaj se je zgodilo, sem mislil, da bom bruhal. Vsi smo zadrževali dih, še vedno ga in ga bomo, vse dokler ne bo točno jasno, kako bo z njim,« je uvodoma dejal Hitchcock in dodal: »Je eden najbolj dinamičnih igralcev na svetu, takega fanta želiš imeti v ekipi.«

Eden največjih zvezdnikov lige NHL je bil do poškodbe tudi prvi strelec sezone, zdaj je s 14 zadetki na prvem mestu izenačen z Alexandrom Steenom (St. Louis), po točkah (23) pa si vodilni položaj deli s Sidneyjem Crosbyjem (Pittsburgh).

»Težko je, ko vidiš, da se poškoduje igralec, kot je on. Zdaj bomo videli, iz kakšnega testa je. Velikokrat govorimo o preizkušnjah, no, to zdaj je preizkušnja,« je dejal trener Tampe Jon Cooper, ki bo svojega vlečnega konja v prihodnje še kako zelo pogrešal.