Slovenija

V Ljubljani podaljšanje časa za plačevanje parkirnine

STA
23. 10. 2013, 08.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na ljubljanski občini predlagajo, da bi se parkirnina v ožjem mestnem središču na območju časovno omejenega parkiranja s parkomati plačevala dve uri dlje. Predlog odredbe o določitvi javnih parkirnih površin, kjer se plačuje parkirnina, bo mestni svet obravnaval na seji novembra, odredba pa predvideva tudi mesečno parkiranje za študente v Stožicah.

Svet24

Predlog odredbe so na Mestni občini Ljubljana (MOL) pripravili, ker je od maja v veljavi nov odlok o urejanju prometa v MOL. Ta določa, da mestni svet sprejme novo odredbo v šestih mesecih po uveljavitvi odloka. Poleg tega je treba trenutno veljavno odredbo spremeniti in dopolniti.

Ena od novosti je za dve uri daljši čas plačevanja parkirnine na javnih parkirnih prostorih v ožjem mestnem središču, kjer so postavljeni parkomati. Če bodo mestni svetniki predlog odredbe potrdili, bo treba parkirnino od ponedeljka do petka plačevati od 8. do 20. ure, v soboto pa od 8. do 15. ure.

Poleg tega odredba predvideva tudi podaljšan čas plačevanja parkirnine na parkirišču Sanatorij Emona ob sobotah. Na MOL predlagajo, da bi se parkirnina namesto od 7. do 15. ure po novem plačevala od 6. do 20. ure.

Med novostmi je med drugim tudi na novo omogočeno mesečno parkiranje za abonente - fizične osebe na parkiriščih Mirje, Trg prekomorskih brigad, Tivoli II, Žale I, II, III in IV ter na Kranjčevi ulici. V garažni hiši Stožice pa nameravajo mesečno parkiranje omogočiti za abonente - študente od oktobra do junija. Poleg tega je za osebna vozila določeno novo parkirišče na Gosarjevi ulici.

Iz odredbe so umaknili ukinjena parkirišča na Vrazovem trgu, Tržnici Moste, pri Živalskem vrtu in Zdravstvenem domu Vič. Na novo pa so določili parkirišča za avtobuse na Bratislavski, Letališki in Leskoškovi ulici.

Poleg omenjenega predloga odredbe bodo ljubljanski mestni svetniki obravnavali tudi predlog odredbe o določitvi območij za pešce, ki so jo na MOL pripravili iz podobnih razlogov kot odredbo o parkiriščih. V njej so na novo določili nekaj območij za pešce, med drugim na Lončarski stezi, Kongresnem trgu, Novem trgu, Vegovi ulici ter na Petkovškovem nabrežju, kjer sta prej veljala dva prometna režima, popolna prepoved prometa ter omejen lokalni promet.

V predlogu odredbe je zapisano tudi, da se prometni režim iz dovoljenega omejenega lokalnega prometa spreminja na režim popolne prepovedi motornega prometa na območjih Čevljarske, Kastelčeve, Križevniške in Stiške ulice, Vodnikovega trga ter na Trubarjevi cesti od Resljeve do Vidovdanske ceste. Predlog odredbe pa kot območja za pešce ne določa več Trga republike in Eipprove ulice.