Slovenija

Širjenje energetske pismenosti

M.J.
23. 9. 2013, 17.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tri uveljavljene elektro inštitucije, ELES, Elektroinštitut Milan Vidmar (EIMV) in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE), so minuli petek 20.septembra 2013 med več kot 400 dijaki srednjih šol širile energetsko pismenost.

V sklopu Elektrofesta je bilo tudi uradno odprtje ELES-ove foto razstave »Prenosne poti po meri uporabnika« in ciklus fotografij poskusov, izvajanih v laboratoriju EIMV. Razstavo so uradno odprli Janez Hrovat, zastopnik/direktor družbe ELES, dr. Boris Žitnik, direktor EIMV, in prof. dr. Igor Papič, dekan UL FE.

Dijaki so se na Elektrofestu udeležili treh strokovnih sklopov, po strokovnem delu pa je sledil še malce bolj zabavni del na skupnem parkirišču treh inštitucij. Raziskovalci na Fakulteti za elektrotehniko UL, vodilni izobraževalni in znanstveno-raziskovalni ustanovi za elektrotehniko v Sloveniji, so pripravili preprosto timsko igro, kjer so se dijaki po razdelitvi vlog v ekipi (elektrarna, prenosne poti in porabniki) s svojimi sošolci pomerili v simuliranju procesa oskrbe z električno energijo. Dobavo električne energije so na zanimiv način prikazali v obliki štafetnih iger.

Elektrofest je tako dodatna potrditev dobrega sodelovanja med Fakulteto za elektrotehniko v Ljubljani in elektrogospodarstvom. Dijaki in študentje se seznanjajo s širino bodočega poklica, spoznajo pa lahko tudi bodoče delodajalce. Enako velja za predstavnike gospodarstva, ki se veselijo velikega zanimanja mladih za poklic inženirja elektrotehnike. Po končanem obisku treh inštitucij je dijake na skupnem parkirišču čakala še zabava z animatorji z igrami na temo prenosa ravnotežja in električne energije.