Svet

Operacije bo kmalu konec

STA / S.R.
23. 9. 2013, 16.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Napadalci v nakupovalnem središču v Nairobiju po navedbah vojske izhajajo iz različnih držav. Gre za "multinacionalno skupino", je dejal tiskovni predstavnik kenijske vojske Julius Karange. Rdeči križ je medtem znižal število ubitih v napadu islamistov s predhodnih 69 na 62. Številko je potrdilo tudi notranje ministrstvo.

Reuters
Napadalci naj bi bili iz različnih držav.

"Vemo, kdo so ti ljudje. Tukaj se borimo proti globalnemu terorizmu," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Karange. Posameznih narodnosti ni navedel.

Kenijske varnostne sile so še vedno ujete v spopade z napadalci v nakupovalnem središče Westgate v Nairobiju. V njem islamski skrajneži - odgovornost za napad je prevzela somalijska milica Šebab - že od sobote zadržujejo talce. Od začetka napada v soboto je po novih podatkih umrlo 62 ljudi, kljub temu pa se oblasti bojijo, da bi utegnilo število žrtev še narasti.

Varnostne sile naj bi sicer nadzorovale vsa nadstropja objekta, a se še vedno spopadajo z napadalci. Na območju odmevajo eksplozije in streljanje. Notranji minister Joseph Ole Lenku pričakuje, da bo "operacije kmalu konec",

Po njegovih besedah so ubili dva napadalca in osvobodili skoraj vse talce. V napadu sicer po njegovih besedah sodeluje od 10 do 15 napadalcev.

Na dan medtem prihajajo podatki o ubitih v napadu. Britansko zunanje ministrstvo je tako potrdilo že četrto žrtev med Britanci. Med njimi je tudi dvojni avstralsko-britanski državljan. Šlo naj bi za arhitekta, ki je življenje izgubil skupaj z visoko nosečo nizozemsko soprogo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kenija obiskovalce v državi miri in jim zagotavlja, da so "varni". "Želimo sporočiti svojim mednarodnim obiskovalcem in turistom, naj ne delajo panike in nadaljujejo svoje aktivnosti," je dejala kenijska ministrica za turizem Phyliss Jepkosgei. "Zagotavljamo vam, da ste varni, kjerkoli že ste," je dodala.