Svet

EKSKLUZIVNO: Fotografije napada, kjer so posredovali tudi Slovenci

Črt Kaker
23. 9. 2013, 15.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V kenijskem nakupovalnem središču Westage v Nairobiju se nadaljuje drama s talci, po tem, ko so ga v soboto napadli pripadniki somalijske milice Šebab. Po do sedaj zbranih podatkih je v dobro organiziranem terorističnem napadu umrlo 59 oseb, več kot 200 je ranjenih.

Reuters
Naš varnostnik Daniel Praštalo

Reuters
Napadalci so včeraj dopoldne v stavbi še vedno zadrževali 35 talcev, zato je policija na prizorišče poslala okrepljene policijske enote in vojsko. Al Šabab je dobro znana celica al-Kaide, ki se v sosednji Somaliji že leta bori proti kenijskim in ostalim afrškim vojakom v okviru mirovnih sil.

Napad naj bi bil povračilni ukrep za zločine, ki naj bi jih zagrešili kenijski vojaki. »Dolgo smo se borili proti Kenijcem na našem ozemlju, zdaj pa je prišel čas, da prenesemo vojno na njihovo ozemlje,« so na Twitterju zapisali islamski skrajneži. Hkrati so spomnili, da so kenijske oblasti že večkrat pred tem pozvale, naj umakne svoje sile iz Somalije ali se bo morala soočiti s hudimi povračilnimi ukrepi. In grožnje so v soboto uresničili. Nakupovalni center Westage je odprt od leta 2007 in je priljubljeno središče bogatejših Kenijcev in tujcev, ki živijo v državi. Tako naj bi bili med mrtvimi tudi kanadski diplomat in dva francoska državljana.

Reuters

Kenijsko notranje ministrstvo je med tem sporočilo, da so zgornja nadstropja poslopja doslej že preiskali in zavarovali. Napadalci, katerih točno število ni znano, so trenutno v pritličnih ali kletnih prostorih, zadržuje pa neznano število talcev.

Za varovanje znanih oseb in diplomatov v Nairobiju skrbi  'znani' slovenski varnostnik Daniel Praštalo, nekdanji lastnik in direktor VIP Varovanja. 

Reuters
Oblasti so na kraj dogodka poslale vojsko.
Reuters
Ranjenih je 130 oseb, med njimi veliko otrok.
Reuters
Za varnost v nakupovalnem središču naj bi skrbel Slovenec Daniel Praštalo.