Slovenija

Proračun okleščen za dobra dva milijona evrov

STA/M.J.
23. 9. 2013, 15.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ptujski mestni svetniki so danes potrdili še drugi rebalans proračuna v letošnjem letu. Če so ga maja nekoliko povišali na 31,5 milijona evrov, so se tokrat odločili za znižanje na 29,2 milijona evrov, kar je za dobrih sedem odstotkov oziroma 2,3 milijona evrov manj od doslej veljavnega proračuna. Vzrok za to so zamude pri razpisih države.

Gabrijel Toplak

Kot je povedal ptujski župan Štefan Čelan, do vnovične spremembe proračuna prihaja zaradi dejstva, da se v Sloveniji nikoli ne ve, kdaj bo kak razpis objavljen, ali boš do njega sploh upravičen in v kakšni višini. Zato je v proračunu po njegovem pomembno imeti vsaj okvirno zastavljene številke in jih potem skozi leto usklajevati.

Razlog za tokratni rebalans je dejstvo, da so se v jesen zavlekli razpisi za večino projektov, za katere so načrtovali, da bodo objavljeni že pred poletjem. "Zdaj že dokaj natančno vemo, kako velik obseg sredstev za letošnje leto potrebujemo, zato z rebalansom nekatere postavke znižujemo in se bodo prenesle v naslednje leto," je dejal Čelan.

Po njegovih besedah gre v glavnem za investicije, ki so sofinancirane z evropskimi in državnimi sredstvi, med njimi predvsem druga faza obnove Dominikanskega samostana, druga faza odvajanja in čiščenja odpadne vode na območju Ptujskega polja, gradnja Osnovne šole Ljudevita Pivka in še nekaj manjših investicij.

Prihodki ptujske občine so se tako z rebalansom znižali za dobrih deset odstotkov na 26,2 milijona evrov, za devet odstotkov pa bodo nižji tudi odhodki, ki bodo letos znašali 28,4 milijona evrov. Razliko med izdatki in prejemki bodo na Ptuju pokrili iz sredstev na računih iz preteklega leta.