Slovenija

Požar na območju Velikega Rogatca lokaliziran, vendar še ne pogašen

STA/M.J.
14. 8. 2013, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zgornjesavinjskim gasilcem je ponoči s pomočjo dežja uspelo lokalizirati gozdni požar na območju Velikega Rogatca, čeprav ga še niso pogasili.

Bralka

Kot je za STA povedal vodja intervencije Tomaž Funtek, so večino žarišč že uspeli politi, na težko dostopnem terenu pa se žarišča še pojavljajo.        Trenutna vidljivost na območju Velika Rogatca je zelo slaba, pojasnjuje Funtek; ko se bo izboljšala, bodo s pomočjo helikopterja opravili ogled terena in polili tudi še tleča žarišča. Po njegovi oceni je požar zajel območje, veliko od 15 do 20 hektarjev.

Gasilci so v torek s pomočjo helikopterjev požar gasili do večera, ponoči pa so znova organizirali požarno stražo. Tokrat ne samo na spodnjem robu požara, kjer gasilci od noči s petka na soboto preprečujejo, da bi se požar razširil navzdol. Pri gašenju požara sodeluje okoli 80 gasilcev iz zgornjesavinjskih gasilskih društev.

Požar je po mnenju gasilcev v noči s petka na soboto nastal zaradi udara strele. "Udar strele je zapleten za gašenje, saj gre za talni požar, ki se hitro širi. V začetku je gorelo na območju pol hektarja, zdaj je požar na od 15 do 20 hektarjih," je povedal Funtek. Vmes je v ponedeljek popoldne, potem ko so požar že omejili, dodatne težave povzročil veter, ki je požar vnovič razplamtel.

Štab vodenja intervencije vse planince in druge obiskovalce gora prosi, naj do preklica nikakor ne hodijo na območje Velikega Rogatca in se pri tem izpostavljajo nepotrebni nevarnosti. Zaradi požara je namreč teren na celotnem območju gore izredno krušljiv, prihaja do rušenja posameznih kamnov in podorov kamenja ter vejevja, opozarjajo.