Svet

Kako je Franciji uspelo pobegniti recesiji

STA/M.J.
14. 8. 2013, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Francija je v drugem trimesečju izšla iz recesije, potem ko se je gospodarska aktivnost okrepila za največ v dveh letih. Bruto domači proizvod (BDP) se je po podatkih tamkajšnjega statističnega urada na četrtletni ravni zvišal za 0,5 odstotka, potem ko se je v dveh predhodnih četrtletjih skrčil.

Zajem zaslonske slike

Rast v minulem trimesečju je bila nad pričakovanji. Analitiki so drugemu največjemu gospodarstvu v območju z evrom sicer napovedovali, da se bo okrepilo za 0,2 odstotka. Krepitev gospodarske aktivnosti je zasluga predvsem večje domače potrošnje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francosko gospodarstvo je tako izšlo iz recesije, v katero je znova zdrsnilo v prvem četrtletju, ko je padec BDP beležilo drugo četrtletje zapored. BDP se je tako v zadnjem četrtletju lani kot v prvem letošnjem skrčil za 0,2 odstotka.

Finančni minister Pierre Moscovici je pozdravil ponovno rast BDP, ki "potrjuje konec recesije francoskega gospodarstva". "To so spodbudni znaki okrevanja," je poudaril.

Kot so ob današnji predstavitvi gibanja BDP poudarili na statističnem uradu, je rast v drugem četrtletju najvišja po prvem trimesečju leta 2011.

Statistiki francoskemu gospodarstvu zdaj za letos napovedujejo 0,1-odstotno rast, potem ko so sprva ocenjevali, da se bo BDP za enak odstotek skrčil. Najnovejša ocena statističnega urada o gospodarski rasti je tako skladna s pričakovanji vlade.