Črna kronika

Pri Škofji Loki ukradli dva odklenjena avtomobila

STA/M.J.
14. 8. 2013, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Policija voznike opozarja, naj pri zapuščanju vozil ne pozabijo na samozaščitne ukrepe. V torek so namreč gorenjski policisti v kraju Sveti Duh pri Škofji Loki obravnavali tatvini dveh avtomobilov, pri katerih sta lastnika pustila vozili odklenjeni in s ključi v avtomobilu.

Dolenjski list

Škofjeloške policiste je ob 6. uri zjutraj poklical oškodovanec, ki je prijavil tatvino renaulta espace, okrog 9. ure pa drugi, ki so mu nepridipravi odpeljali hyunday getza.

Policisti so v obeh primerih opravili ogled in ugotovili, da je imel storilec lahko delo, saj sta bili vozili odklenjeni. Poleg tega so bili v obeh vozilih tudi kontaktni ključi.

Na Policijski upravi (PU) Kranj opozarjajo, da so tatvine in odvzemi motornih vozil pogosta kazniva dejanja, ki pa jih lahko z ustreznim ravnanjem preprečimo. Največ tatvin se po podatkih policije zgodi med 23. uro in 5. uro zjutraj. Zato svetujejo, naj pri zapuščanju vozila zavrtimo volan, da zaskoči volanska ključavnica, zapremo vsa okna, vrata in prtljažnik, zaklenemo avtomobil ter ključe vzamemo s seboj. Vozilo je treba zakleniti, tudi če je parkirano v zaklenjeni garaži, opozarjajo.

V vozilu se ne pušča dokumentov vozila, kot so prometno dovoljenje, zelene karte, zavarovalne police in servisne knjižice. Alarmi in druge varnostne naprave pa se obrestujejo le, če so vključeni.

Policija še svetuje, naj kontaktni ključi tudi doma ne ležijo na vidnem mestu, ker jih lahko storilec ob morebitnem vlomu v stanovanje ali hišo najde in odpelje še vozilo. Priporočljivo je, da se posamezniki dogovorijo s sosedi o medsebojni pomoči pri opazovanju oziroma varovanju vozila.

Gorenjski policisti so v prvi polovici letošnjega leta obravnavali 29 tatvin motornih vozil, v enakem obdobju lani 42, v celem letu pa 60. Preiščejo približno 20 odstotkov tatvin motornih vozil.

Ukradena vozila se najpogosteje uporabijo za rezervne dele, pa tudi za nadaljnjo prodajo ali zavarovalniške goljufije, ko oškodovanec prikrije dejanske okoliščine kraje vozila za pridobitev protipravne premoženjske koristi.

Na PU Kranj še svetujejo, naj oškodovanci o tatvinah vozil takoj obvestijo policijo in sporočijo čim več podatkov oz. značilnosti, po katerih bi vozilo oz. predmete v njem lahko prepoznali. V kolikor pa oškodovanci storilca zalotijo pri tatvini, naj si zapomnijo njegov osebni opis (starost, spol, velikost, oblačila ipd.), smer njegovega bega ter znamko, barvo in registrsko številko vozila, ki ga je uporabljal.