Slovenija

Avsenikova glasba v znamenju 60. obletnice

STA / A.M.
6. 8. 2013, 08.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ob 60-letnici Avsenikove glasbe bo v Begunjah na Gorenjskem – rojstnem kraju bratov Slavka in Vilka – med 23. in 25. avgustom potekal Festival Avsenik.

Arhiv RTV Slovenija

Festival Avsenik bo v dopoldanskem času obiskovalcem ponudil brezplačne vodene oglede ter vožnjo s kočijo v kraje, ki jih opeva Avsenikova glasba, popoldne pa bodo postavili sejem domače in umetnostne obrti. Na prvem koncertnem večeru, ki so ga poimenovali Na avtocesti, bodo v bližini Avsenikove rojstne hiše Pri Jožovcu izvajalci 'potovali' po deželah, v katerih je Ansambel bratov Avsenik gostoval v času največje priljubljenosti. To je bilo v 80. letih preteklega stoletja, ko so prve avtorske Avsenikove melodije že ponarodele. Sobotni večer, 24. avgusta, bo pod naslovom Lepo je biti muzikant ponudil nastope različnih zasedb, ki bodo predstavile Avsenikovih 60 ustvarjalnih let. Nedeljski popoldanski koncert pa bo festivalsko dogajanje sklenil pod imenom Slovenija, od kod lepote tvoje. "Rdeča nit bodo navdihi Slavka in Vilka Avsenika, ki sta jih črpala v lepotah slovenske pokrajine in njenih ljudeh," so zaupali organizatorji festivala. Na vseh treh večerih bo nastopil ansambel Saša Avsenika, ki predstavlja tretjo generacijo družine Avsenik. Med drugim bo mogoče prisluhniti tudi Gregorju Avseniku, ki je sicer idejni vodja festivala.

Brata Slavko in Vilko Avsenik sta s svojim ansamblom tlakovala pot narodno-zabavni glasbi. Že v 50. letih preteklega stoletja je njun kvintet postal prepoznaven v Evropi, v 60. letih se je ansambel odločil za poklicno glasbeno pot, v 70. pa se je podal na turnejo po ZDA in Kanadi. Od leta 1953, ko je Slavko Avsenik zložil prvo avtorsko skladbo V planinski koči, pa do leta 1991, ko se je teh nabralo že več kot 700 - med drugim tudi znamenita Na Golici -, je ansambel izdal pesmi na več kot 120 nosilcih zvoka, od tega je bilo 33 zlatih plošč. Po svetu imajo Avseniki prodanih več kot 31 milijonov izvodov plošč in kaset. Pohvalijo se lahko z več kot 10.000 posnemovalci ter s 150 klubi ljubiteljev Avsenikove glasbe. Lani je Slovenski etnografski muzej Avsenikovo glasbo vpisal med slovensko nesnovno oziroma duhovno, kulturno dediščino. Avsenikovo tradicijo nadaljujeta Slavkov sin Gregor in vnuk Sašo Avsenik, zasedbi pa se še vedno rada pridružita 83-letni Slavko ter leto dni starejši Vilko.

Arhiv RTV Slovenija
Nastopil bo tudi ansambel Saša Avsenika.