Slovenija

Zaradi vročine imajo precej dela tudi na urgenci

STA / A.M.
5. 8. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljanska urgenca kljub za zdravje obremenilnemu vremenu zadnjih dni ni pretirano obremenjena, je danes ocenila zdravnica Nevenka Oblak-Piltaver, pooblaščena za vodenje ljubljanske enote Službe nujne medicinske pomoči. Kot pravi, so ljudje iz leta v leto bolje osveščeni o tem, kako se obnašati v vročih dneh, se pa še najdejo tudi neodgovorni.

Thinkstock

V nočnem času so pregledali 60 bolnikov in opravili okoli 15 intervencij na terenu, danes dopoldne so pregledali okoli 40 bolnikov. Zdravstvene težave, s katerimi se zdravniki na urgenci srečujejo, so času primerne, pravi Oblak-Piltaverjeva.

Visoke temperature najbolj prizadenejo kronične srčne in pljučne bolnike ter starejše ljudi. Vročina očitno več težav povzroča tudi psihiatričnim bolnikom, več klicev so prejeli tudi za pretepe, še posebej v noči s sobote na nedeljo. "Zgleda, da je ta vročina razgrela tudi glave," komentira zdravnica.

Zdravniki imajo v teh dneh veliko opravka z alergičnimi reakcijami na pike žuželk in črevesnimi težavami, saj se hrana v tem času hitreje pokvari. Mnogo ljudi pomoč zdravnika poišče tudi zaradi slabosti, omotic, glavobolov ter otekanja nog, kar so po besedah Oblak-Piltaverjeve vse posledice vročine.

Razmere so obvladljive, daleč od nekega alarmantnega stanja. Podobno sliko na urgenci vidijo vsako leto ob vročinskih valovih, dodaja pooblaščenka za vodenje ljubljanske enote Službe nujne medicinske pomoči. Zimska epidemija gripe, tako Oblak-Piltaverjeva, bolj obremeni urgenco kot pa vročina.

"Ljudje morajo piti dovolj tekočin, nadomeščati elektrolite, torej poleg vode naj pijejo tudi izotonične napitke in sadno-zelenjavne napitke. Zadržujejo naj se v senci, v najbolj vročem delu dneva pa naj bodo v zaprtih prostorih, naj ne opravljajo težjih fizičnih del in se izogibajo športnim aktivnostim," je samozaščitne ukrepe naštela zdravnica.

Ljudje so, tudi s pomočjo medijev, iz leta v leto bolj osveščeni o tem, kako se obnašati v vročini, ocenjuje Oblak-Piltaverjeva. Kljub temu so v zadnjih vročih dneh na urgenci obravnavali na primer kolesarja, ki je dehidriral zaradi kolesarjenja v najhujši vročini ali dekle s precejšnjimi sončnimi opeklinami po nogah.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor pa v nasprotju z ljubljanskim kliničnim centrom za zdaj ne beležijo povečanega števila ljudi, ki bi iskali zdravniško pomoč zaradi morebitnih zdravstvenih težav, povezanih s hudo vročino. Kot je za STA povedal predstavnik mariborske bolnišnice Janez Lencl, se vročinski val vsaj za zdaj ne pozna dosti na obisku internistične urgence.

"Statistično gledano imamo na urgenci celo za tretjino nižji obisk kot ponavadi, tako da hujših primerov, ki bi jih neposredno povezali z visokimi temperaturami, za zdaj niso obravnavali," je še pojasnil Lencl.

Povečan obisk pacientov na račun vročine pa beležijo tudi na oddelku internistične prve pomoči izolske bolnišnice. Tako so danes sprejeli že prek 30 oseb, ocenjujejo pa, da bodo imeli skupno za okoli tretjino več bolnikov. Na urgenci Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Novi Gorici pa kljub gneči ne beležijo kakšnega bistvenega porasta števila sprejetih bolnikov.