Slovenija

Svet DL o aktualnih razmerah v državi

STA / A.M.
19. 7. 2013, 09.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Svet DL bo danes popoldne med drugim obravnaval aktualne zakone v pripravi, govora bo predvsem o napovedanih projektih ministrov iz vrst DL, so za STA navedli v stranki. Predvidena je tudi razprava o aktualnem političnem dogajanju, ob čemer se člani sveta verjetno ne bodo mogli izogniti razpravi o finančnem položaju države in prihodnjih ukrepih.

Mediaspeed

Člani sveta DL bodo tako predvidoma razpravljali tudi o tem, kakšni ukrepi bodo potrebni za krpanje proračunske luknje in zmanjšanje primanjkljaja. Pričakovati je, da bodo spregovorili tudi o rebalansu proračuna za prihodnje leto, o katerem je sicer že v četrtek razpravljala vladna ekipa.

Na seji DL se bodo dotaknili tudi predlogov zakonodajnih sprememb, ki jih načrtuje vlada oziroma predvsem ministrstva, ki jih vodijo ministri iz vrst DL. Kot so zatrdili v stranki, se bodo osredotočili predvsem na reformo lokalne samouprave. Prvak DL in notranji minister Gregor Virant namreč pripravlja predlog za reorganizacijo oziroma zmanjševanje števila občin.

Svet naj bi govoril tudi o pripravah na evropske volitve, ki bodo prihodnje leto in na katerih naj bi stranka načrtovala samostojen nastop. Maja se je denimo delegacija DL udeležila zasedanja sveta stranke Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (Alde) na Hrvaškem, kjer so razpravljali o osnutku volilnega manifesta.

Na zadnji, majski seji sveta DL, so sicer člani za novega podpredsednika stranke izvolili Alojza Selišnika. Ko je DL marca vstopila v koalicijo Alenke Bratušek, je namreč z mesta podpredsednika odstopil Janez Šušteršič, finančni minister v vladi Janeza Janše. Nekaj dni po zadnji seji sveta DL je Šušteršič izstopil še iz stranke.

Ob razdoru Janševe koalicije in vstopu DL v vlado Bratuškove je stranko zapustilo še nekaj drugih vidnih članov, zato so se v javnosti pojavljala ugibanja o razdeljenosti znotraj DL, a v vrhu stranke vseskozi zatrjujejo, da je v DL več pristopov kot odhodov iz nje ter da delujejo predvsem demokratično in enotno, ko sprejmejo odločitev - čeprav imajo včasih različna mnenja.