Slovenija

Na mejah s Hrvaško bodo še vedno vrste

Carmen Leban
20. 6. 2013, 15.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tisti, ki boste letos dopustovali na Hrvaškem, ki bo 1. julija postala del Evropske unije, se ne veselite prezgodaj. Na mejnih prehodih res ne bo več carinikov, bodo pa dosledno preverjali dokumente potnikov.

Andrej Križ
Kaj bo EU prinesla Hrvaški?
Naše življenje po vstopu v Evropsko unijo je veliko dražje kot prej.

 Na pohajkovanju po zagrebških ulicah so ljudje z veseljem odgovarjali na moja vprašanja in delili svoja mnenja. V veliko primerih, predvsem ko smo govorili s starejšimi, je bila na pladnju Slovenija, češ da že sami vemo, v kakšno krizo in bedo nas je pripeljala EU. O tem bi se dalo razpravljati, saj vemo, da je trenutno stanje v naši državi posledica spleta različnih okoliščin. Se pa vsak izmed nas strinja, da je naše življenje po vstopu v Evropsko unijo veliko dražje kot prej, kar je še posebej kritično po uvedbi evrske valute, kar pa se Hrvatom še ne obeta.

Čez mejo lahko nesete:
800 cigaret,
1 kg na drobno razrezanega tobaka,
90 litrov vina,
110 litrov piva,
10 litrov žganih pijač,
toliko goriva, kolikor ga gre v rezervoar.

Prepričana pa sem, da bo nekaterim na Hrvaškem bolj trda predla kot nam, Slovencem. Resnici na ljubo, vsi vemo, da je to del Balkana in se skoraj na vseh področjih vse počne bolj po domače, pa če začnemo že z izdajanjem računov, plačevanjem blaga na roko in seveda tega, da pri naših sosedih čas teče počasneje. Mlajši Hrvatje so bolj optimistični. Študentje si obetajo več študentskih izmenjav in tega, da bodo laže prišli do študija v tujini. Upajo tudi, da se bodo na veliko odpirala delovna mesta in da si bodo lahko poiskali delo tudi v tujini. Pa ni ravno tako. V Sloveniji bo ostal prosti trg za zaposlovanje zaprt še pet let. Podobno je tudi v drugih članicah EU. Upajo tudi, da bodo tujci začeli več investirati in se bodo na tak način odpirala nova delovna mesta. Želimo jim vso srečo in naj njihove sanje trajajo čim dlje. Tistim pa, ki se na Hrvaško odpravljate na počitnice, še opozorilo. Pri prehodu čez mejo imate lahko pri sebi 800 cigaret, 200 cigar, 1 kg na drobno razrezanega tobaka, 90 litrov vina, 110 litrov piva in 10 litrov žganih pijač ter toliko goriva, kolikor ga gre v rezervoar.

Andrej Križ
Starejši Hrvati so glede vstopa v EU bolj skeptični.
Andrej Križ
Bodo tujci začeli investirati pri naših sosedih?
Andrej Križ
Hrvati si obetajo delovna mesta v tujini.