Slovenija

Slabše napovedi so nas že udarile po žepu

STA / S.R.
20. 6. 2013, 14.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zahtevana donosnost na slovenske obveznice se na sekundarnem trgu danes znova krepi, medtem ko odmeva poslabšanje napovedi o gibanju slovenskega BDP.

Reuters

Donos do dospetja na državne dolžniške vrednostne papirje z dospelostjo leta 2024 je bil na elektronski borzi MTS okrog 13.45 pri 6,70 odstotka, kar je 0,37 odstotne točke nad izhodiščem. Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako trenutno znaša 5,03 odstotne točke.

Donos do dospelosti na slovenske desetletne obveznice je bil še sredi marca okoli petodstoten. Potem ko je bil Ciper prisiljen zaprositi za mednarodno posojilo in so se pojavile špekulacije, da je naslednja v vrsti za finančno pomoč Slovenija, pa se je začel močno zviševati.

Aprila je tako za kratek čas presegel psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam na dolgi rok ne omogoča vzdržnega zadolževanja.

Zahtevana donosnost je znova upadla v začetku maja, ko je Slovenija uspešno izdala za milijardo dolarjev petletnih obveznic in za 2,5 milijarde dolarjev 10-letnih dolarskih obveznic. S tem in še z nekaterimi dražbami zakladnih menic je tako že pokrila svoje finančne potrebe za letos.

Evropska komisija ob tem ni sprožila postopka proti Sloveniji zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij in država je dobila še dve leti časa za odpravo presežnega primanjkljaja. Donos se kljub temu ponovno približuje sedmim odstotkom.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj je sicer še znižal napoved o gibanju bruto domačega proizvoda (BDP). Slovenija bo letos zabeležila skrčenje BDP za 2,4 odstotka, kar je pol odstotne točke slabše od marčnih napovedi. Do nadaljnjega znižanja, in sicer za 0,2 odstotka, bo prišlo tudi v letu 2014, napoveduje Umar.

Krepi se tudi zahtevana donosnost na obveznice nekaterih drugih ranljivih članic območja evra. Obrestna mera na portugalske obveznice se je zvišala za 0,34 odstotne točke, na španske za 0,27 odstotne točke, na italijanske za 0,20 odstotne točke in na irske za 0,15 odstotne točke.