Slovenija

Lipa danes zopet odpira vrata, policija bo pozorna

STA / S.R.
20. 6. 2013, 15.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V gostinskem lokalu Lipa bo danes verjetno javna prireditev med 20. uro in četrto zjutraj, torej v času, ko lokal ne sme delovati, saj za nočno obratovanje nima dovoljenja.

partyinfo.si
Lipa bo danes najverjetneje zopet odprla vrata.

Prireditev so prijavili na policijsko postajo Medvode, poleg današnje pa načrtujejo še tri druge. Na policiji napovedujejo, da bodo dogodek spremljali in po potrebi ukrepali. Iz podatkov seznama prijavljenih javnih prireditev in javnih shodov na upravni enoti Ljubljana je razvidno, da je družba Viro-Tim prijavila štiri javne prireditve, in sicer za danes, petek, soboto in ponedeljek. Vse naj bi se začele ob 20. uri, končale pa ob četrti ali pa peti uri zjutraj naslednjega dne.

Na Policijski upravi Ljubljana so povedali, da so prejeli prijavo današnje prireditve, iz vsebine prijave pa so bile po njihovih podatkih ugotovljene določene pomanjkljivosti glede na zakon o gostinstvu. Policija je o tem obvestila organizatorje, so zapisali. Tiskovni predstavnik ljubljanske policijske uprave Vinko Stojnšek je sicer v sredo za STA pojasnil, da so Viro-Tim obvestili, da se dovoljenje za obratovanje lokala ne ujema s časom, v katerem načrtujejo današnjo prireditev.

"Policija bo sicer spremljala dogodek, v kolikor bo do njega prišlo, in v primeru ugotovljenih kršitev ukrepala v skladu z danimi pooblastili oziroma o kršitvah obveščala pristojne službe," so pojasnili na policiji. Ob tem so pojasnili še, da policija ne izdaja dovoljenj za prireditev, temveč le sprejme prijavo. "V kolikor je za samo prireditev potrebno dovoljenje, se zadevo odstopi v reševanje pristojni upravni enoti," so zapisali. A glede na vrsto prireditve v Lipi, družba Viro-Tima organizacijo dovoljenja verjetno ne potrebuje.

Na upravni enoti Ljubljana so namreč za STA pojasnili, da je dovoljenje pristojne upravne enote za prireditev ali shod potrebno v določenih primerih, in sicer kadar gre za shod ali prireditev na javni cesti in če dogodka predstavljata izredno uporabo ceste.

Potrebno je tudi, če gre za mednarodno športno prireditev in člansko tekmovanje v kolektivnih športih, če na njem sodeluje vsaj en klub prve državne lige ter za prireditev, na kateri se uporablja odprt ogenj oziroma predmeti ali naprave, zaradi katerih je lahko ogroženo življenje in zdravje ljudi ali premoženje. Dovoljenje za prireditev ali shod je treba urediti tudi, če se pričakuje več kot 3000 udeležencev.

Upravna enota letos od družbe Viro-Tim ni prejela nobene vloge za izdajo dovoljenja za izvedbo javne prireditve.

Napovedanim zabavam in obratovanju Lipe v nočnem času krajani Spodnjih Pirnič in Zavrha ostro nasprotujejo in napovedujejo, da bodo pozorni na morebitne kršitve. Lipa sicer čaka na odločitev medvoške občine, na katero so junija oddali novo vlogo za podaljšanje obratovalnega časa lokala z do 22. ure na do 5. ure. Prejšnjo vlogo je občina zavrnila iz formalnih razlogov.

Krajani so o Lipi govorili tudi na sredinem zboru krajanov, kjer so se izrekli proti ponovnemu nočnemu obratovanju gostinskega lokala. Predsednica pirniške krajevne skupnosti Nada Prešeren je za STA v sredo povedala, da je proti nočnemu obratovanju lokala glasovalo 162 krajanov, za pa dva.